Feloldja a domainzárlatot az ISZT

2000.04.19. 18:09
A zárolt domainek újbóli meghirdetését és regisztrálását javasolja az Internetszolgáltatók Tanácsának Tanácsadó Testülete április 12-én hozott elvi állásfoglalásában. Amennyiben az ISZT elfogadja a Tanácsadó Testület javaslatát, újabb domainregisztrációs roham indulhat meg az auto.hu-ért és a hasonló domainekért. A zárolt nevekre korábban beadott igénylések közül ugyanis csak az új szabályozás szerinti prioritásos igényeket veszik figyelembe, a lapengedélyes vagy prioritás nélküli igénylőknek újból be kell adniuk kérvényüket.
Az Internetszolgáltatók Tanácsának Tanácsadó Testülete április 12-én hozott elvi állásfoglalásában azt javasolja az ISZT-nek, hogy oldja fel a zárolt domaineket, és kínálja fel azokat regisztrálásra a jelenlegi szabályzatnak megfelelően. Az állásfoglalás szerint a domainek zárolása jogszerű volt, az ISZT ,,az őt megillető mérlegelési jogát gyakorolva járt el, a tőle elvárható gondosság követelményének tett eleget azzal, hogy a domain nevek adott csoportja vonatkozásában a zárolásról egyoldalú döntést hozott".

A zárolt nevek

accomodation.hu, aruhaz.hu, aukcio.hu, auto.hu, befektetes.hu, bor.hu, broker.hu, business.hu, butor.hu, cash.hu, credit.hu, house.hu, jacht.hu, java.hu, kamat.hu, konyv.hu, magazin.hu, oras.hu, orszag.hu, pc.hu, search.hu, szabadido.hu, telek.hu, trade.hu, translation.hu, travel.hu, turizmus.hu, voip.hu, vpn.hu

A március 1. előtt hatályban levő regisztrációs szabályzat tiltotta a kizárólagosságot sugalló nevek regisztrálását. A liberalizációra készülve számos olyan igénylés érkezett a regisztrátorokhoz, mely kizárólagosságot sugalló nevek bejegyzését kérte. Az ISZT ekkor alkotta meg a zárolt nevek listáját, melyek kiadhatóságáról jogi szakértők véleményét kérte. Mint a testület elvi állásfoglalása megállapítja, ,,felmerült annak a lehetőségnek a vizsgálata is, hogy a zárolt nevek közé került konkrét domainnevekből másodlagos szintű domain nevek csoportját alakítja ki" az ISZT.

A testület szerint a zárolt domaineket most újból meg kell hirdetni és regisztrálni kell az igénylő számára. Több igénylő közül a korábban már alkalmazott sorsolásos módszerrel választják ki a domain tulajdonosát. A prioritásos igénylések a zárolt nevek esetében is elsőbbséget élveznek. A zárolt nevekre korábban beadott igénylések közül csak az új szabályozás szerinti prioritásos igényeket veszik figyelembe, a lapengedélyes vagy prioritás nélküli igénylőknek újból be kell adniuk kérvényüket. Amennyiben több prioritásos igénylés érkezik egy domainre, közöttük a szabályzat alapján állítják fel a prioritásos sorrendet.

Amennyiben az ISZT elfogadja a Tanácsadó Testület javaslatát, újabb domainregisztrációs roham indulhat meg. A zárolt nevek listáján ugyanis olyan értékes nevek szerepelnek, mint az auto.hu, a konyv.hu vagy a business.hu. Egy domainnév értékét nehéz megbecsülni, a nagyságrendeket azonban jól mutatja két példa. Az Egyesült Államokban a business.com domain 7,5 millió dollárért cserélt gazdát tavaly novemberben, itthon pedig a liberalizáció másnapján ötmillió forintot adtak a portal.hu domainért. Az auto.hu a legkeresettebb magyar domain, március 1. előtt 105 igénylő kérte regisztrálását. Sokan jelentkeztek a business.hu, aruhaz.hu és uzlet.hu domainekre is. A business.hu és az aruhaz.hu jelenleg a zárolt domainek közé tartozik, ezzel szemben a bolt.hu-ból másodlagos szintű domaint csinált az ISZT, az uzlet.hu-t pedig regisztrálta a VNU Budapest részére.  • Hírek
  • Hírek