A Harlem shake az új Gangnam style

2013.02.13. 08:23

Valószínűleg mindenki egyetért abban, hogy a tavalyi év gigaslágere, a Gangnam style mára sokszorosan lejárt lemez lett, a lovacskázós tánccal és az ezernyi feldolgozással együtt (bár a legutóbbi, akusztikus gitárra hangszerelt mutáció meglepően jó lett), és éppen ideje volt, hogy újabb zenés-táncos mém tűnjön fel a net legsötétebb bugyraiból. Arra viszont senki nem számított, hogy a trónfosztó egyenesen a nyolcvanas évekből fog érkezni.

A Harlem shake eredetije egy 1981-es hiphop-sláger, ami a 2000-es évek elején egyszer már sikeresen visszatért, és rap-videoklipek tucatjaiban élte reneszánszát. A mostani újjászületés egy DJ Baauer nevű amerikai művésznek köszönhető, aki tavaly dolgozta fel a számot. A feldolgozás idén február elején robbant be igazán a köztudatba, miután egy YouTube-felhasználó egy rövid klipet tett fel a videomegosztóra, amiben latexruhás figurák nagy lelkesedéssel rázzák magukat a ritmusra. A videó pár nap alatt milliós nézettséget hozott, és százszámra kezdték parodizálni más zenészek, majd az egyszeri felhasználók is – ma a YouTube-on a "harlem shake" keresés már több mint 300 ezer találatot ad.

A szabályok egyszerűek, 30 másodpercig kell rövid bemelegítés után a "do the harlem shake" vezényszóra minél vadabbul táncolni, lehetőleg nyilvános helyen, minél nagyobb létszámban és minél bizarrabb jelmezekben – és ha se mozgáskultúránk, se ritmusérzékünk, az se baj, sőt annál jobb.

A legnépszerűbb verzió jelenleg az, amiben a norvég hadsereg egyik alakulata dobja be magát (figyeljünk az apró részletekre, mint az ablakból kieső katona a zászlóval):

De az sem kevésbé abszurd, amiben egy tűzoltóautó legénysége vetkőzik ki önmagából, és változik óriás csirkével és pókemberrel súlyosbított tánccsoporttá:

A hóviharra készülő New Yorkot is meghódította a harlem shake:

A montreali metrót nem különben:

Az egyetemeket:

A munkahelyeket:

A Vadnyugatot:

Az uszodákat:

A videojátékokat:

És Jimmy Fallon esti talkshow-jával az amerikai mainstream médiába is beköszönt:

A Mémeskút szerkesztősége rettegéssel vegyes várakozással tekint az első magyar változatok megszületése elé.  • Tippek
  • Árfolyam