Indul a 3G Angliában

2003.03.04. 10:55
Az évezred harmadik évének harmadik hónapjának harmadik napján elkezdte fogadni az első készülékmegrendeléseket az új brit mobilszolgáltató, melynek neve: 3. A hongkongi Hutchison Whampoa tulajdonában lévő cég szigetországi előfizetői tegnaptól előjegyezhetik a harmadik generációs telefonokat, melyek már nagyobb videoanyagok továbbítására és fogadására is képesek.
A számos kísérleti rendszer után a 3 a tervek szerint március végén indítja el Európa első harmadik generációs kereskedelmi szolgáltatását, az előjegyzett készülékek is ekkortól vehetők majd át.

Drága befektetés

Az óvatos és fokozatos bevezetés jól jelzi a következő generációs mobilrendszerekkel szemben korábban támasztott hatalmas piaci várakozások leértékelődését - mutat rá az International Herald Tribune. Az európai telefoncégek három évvel ezelőtt összesen több mint 100 milliárd dollárt költöttek azoknak a frekvenciaengedélyeknek a megszerzésére, melyek az egyes országokban a szolgáltatás beindításához kellenek. A befektetések óriásira duzzasztották a társaságok adósságát, és sok céget pénzügyileg el is lehetetlenítettek. A 3G, vagy UMTS néven emlegetett szolgáltatás bevezetését sorra elhalasztották, a kísérleti rendszerek számos technológiai problémát hoztak a felszínre.

Japánban már sikeres

A Hutchison Whampoa az egyik legnagyobb piaci befektetőnek számít, kisebbségi tulajdonosa az a japán NTT DoCoMo, mely a videós mobiltelefont Ázsiában már sikerre vitte. A 3 az Egyesült Királyságban és Olaszországban nulláról indulva próbál versenyezni a helyi mobilcégekkel, amelyeknek még legalább fél évig nem lesz harmadik generációs szolgáltatásuk. Egy éven belül a 3 elindulhat Ausztriában, Dániában, Ír- és Svédországban is, miközben a helyi GSM-cégek kivárnak, és megpróbálják megtartani ügyfélbázisukat.

A 3 először kínál olyan készülékeket kereskedelmi forgalomban, melyek a jelenlegi GSM-hálózatokban is használhatók, de ha a megfelelően lefedett területre érkeznek, akkor automatikusan harmadik generációs üzemmódba kapcsolnak. A GSM-, illetve GPRS-területeken a videoanyagok továbbküldése csak kisebb sebességgel lehetséges.  • Hírek
  • Személyi kölcsön