Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Tarolnak a zenemobilok

2005.02.16. 11:30
A mobiltelefonok mágnesként vonzzák a multimédiát, és az új készülékek kiszorítják a zsebünkből a digitális kamerákat, memóriakulcsokat, noteszeket és zenelejátszókat, derült ki a világ legnagyobb mobilkommunikációs kiállításán. A 3GSM világkongresszuson olyan sok kiállító és látogató jelent meg, hogy jövőre már Barcelonában kell megrendezni az eseményt az aprócska Cannes helyett.

A SonyEricsson tavaly fényképezőszerű mobilokkal erősített, most pedig azt jelentette be, hogy szorosabban együttműködik a japán anyavállalat zenei részlegével, és márciusban piacra dobja Walkman márkanevű zenelejátszós telefonjait. A gyártó még nem mutatott be prototípusokat, csupán annyit árult el a készülékekről, hogy nagy memóriával és jó fülhallgatóval lesznek felszerelve, illetve hogy a felhasználók könnyen másolhatnak majd rájuk számokat a számítógépükről.

A svéd-japán cég puritán kinézetű K600i készüléke minden bizonnyal a 3G-ügyfelek egyik népszerű alapszintű készüléke lesz, a Z800i meg a zenerajongóké, hiszen a kagylóformájú mobil legfeljebb egy gigabájtos Memory Stick PRO Duo memóriakártyákat kezel, és az mp3, aac és m4a formátumú zenei fájlokat MegaBass technológiával felszerelt sztereó hangszórókon szólaltatja meg.

Összefognak a nagyok


Tekintse meg képeinket!
Egyre nagyobb teret hódítana a mobilpiacon a Microsoft is, most éppen a Nokiával szövetkezve próbál felkapaszkodni. A két cég együttműködésének számos hasznos hozadéka lesz: a felhasználók hamarosan az ActiveSync segítségével is szinkronizálni tudják telefonjaikat a számítógéppel, és a Nokia készülékei ezentúl az mp3 és aac mellett a wma (Windows Media Audio) formátumú számokat is lejátsszák. Mindezért cserébe a Windows Media Player is támogatja azt a digitális jogkezelő rendszert, amelyet a Nokia zeneletöltő partnere, a Loudeye használ.

A Nokia készülékei közül az összecsukható alsókategóriás 6101-es modell azzal tűnik ki, hogy kijelzős fülhallgató vásárolható hozzá, amely vagy a hívó fél nevét vagy a lejátszott zenével kapcsolatos információkat jeleníti meg. Az üzleti telefonok sorozatát a Series 60 operációs rendszert futtató 6680-as és 6681-es modellek bővítik, amelyek usb-kábel vagy bluetoothos csatoló segítségével tudnak számítógép nélkül nyomtatni, és meg tudják jeleníteni a levélmellékletben érkező jpeg, ptt, doc, xls és pdf fájlokat. A 6680 két kamerát tartalmaz, így videotelefonálásra is alkalmas.

Klónozott generációk

A Panasonic mérnökei titokban valószínűleg klónozással is foglalkoznak, a gyártó új készülékei ugyanis döbbenetesen hasonlítanak egymásra. Az egyik legérdekesebb a VS7, csúcskategóriás kijelzője tizenhatmillió szín megjelenítésére képes, és két megapixeles kamerája is van. A kagyló formájú készülék kistestvérei közül az MX-sorozat tagja hosszú üzemidejükkel, az SA sorozat tagjai strapabíró külsejükkel nyújtanak többet.

Az amerikai Motorola főképp harmadik generációs készülékekkel készül a megmérettetésre. A Symbian rendszerű A1010 például négysávos WCDMA és GSM készülék nagy kijelzővel, az E1120 mindezek mellett olyan extrákat soraoztat fel, mint a három megapixeles, automata fókuszos kamera, vonalkódolvasó és a wma-kompatibilis médialejátszó. A gyártó bemutatta ultravékony sorozatának legújabb tagját, a SLVR V8 mobilt, valamint az Oakley napszemüvegbe épített RAZRWire bluetoothos fejhallgató; viselője egyetlen gombnyomással kezdeményezhet vagy fogadhat hívásokat.


Klikk a képre!
A Samsung majdnem harminc készüléket mutatott be, köztük számos harmadik generációs hálózaton használható modellel. Ezek közül a Z500 a gyártó szerint a világ legkisebb 3G-telefonja, beépített antennával, egy megapixeles kamerával és bővíthető memóriával rendelkezik. A Z300 háromdimenziós sztereó hangzásával kelt feltűnést, a Z130 elforgatható kijelzőjével.

Belső hálózat

A hálózati technológiában erős Siemens egyik legérdekesebb újítása az internetes protokollon alapuló nanoGSM alapállomás, amely a vállalati IP-hálózatot használva biztosít beltéri GSM/EDGE hálózati lefedettséget. A rendszerre kisméretű mobilkommunikációs alapállomásokkal lehet csatlakozni.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft