Friderika
13 °C
29 °C

Van megoldás a térerőproblémára

2007.02.13. 11:30
Ha a magyar mobilszolgáltatók is ráharapnának, akkor egy otthoni internetelérésre köthető gsm-kütyüvel is javítható lesz a hívások minősége, derült ki fél liter kávé elfogyasztása után a 3GSM kiállításon.

Józan paraszti ésszel is megállapítható, hogy Magyarországon nincs minden rendben a mobilhálózatokkal, hiszen csak az Index olvasói közül több százan panaszkodtak a telefonhívások minőségére. A barcelonai 3GSM kiállításon azonban kiderült, hogy van megoldása a problémára. A RadioFrame standjánál olyan eszközöket - úgynevezett pikocellákat - láttam, amelyek az otthoni szélessávú internetelérésre kapcsolódva képesek javítani a hívások minőségét. Persze csak akkor, ha a szolgáltatók is támogatják az eszközt, amelyet a gsm-frekvenciasáv használata miatt a hatóságoknál is be kell jelenteni. A cég képviselője szerint egyelőre nincsenek magyar ügyfeleik. A RadioFrame kütyüje egyébként pont olyan, mint egy wifi router, de ezzel a gsm-hálózat minőségét lehet javítani, illetve az edge-lefedettséget stabilizálni. Már dolgoznak az otthoni 3G- és hsdpa-dobozok kifejlesztésén, de ezekre még várni kell.

Fecsegő előadók


Korai érkezésemmel olyannyira sikerült megzavarnom az Opera Software egyik munkatársát, hogy elfecsegte a mobilos böngésző következő verziójának egyik új funkcióját: a mobilon lementett könyvjelzőket szinkronizálhatjuk majd a pécén futó Opera böngészővel. Tulajdonképpen ez a funkció ad igazi értelmet a mobilos webezésnek, hiszen utazás közben a mobilon kiválogathatjuk azokat a szájtokat és online cikkeket, amelyeket szeretnénk végigolvasni, és ezt meg is tehetjük később, nagyobb kijelzős számítógépen. Amikor kora délután visszatértünk a cég standjához, Tod Odland, a cég kommunikációs igazgatója azt hangsúlyozta, hogy ezt ők most nem jelentették be, de persze simán elképzelhető, hogy lesznek ilyesmik az új verzióban, és nagyon szerette volna megtudni, hogy ki fecsegett. A hamarosan megjelenő Opera Mobile 9-ról azt érdemes tudni, hogy támogatja majd a widgeteket, amelyekkel nagyon sok érdekes megoldást lehet megvalósítani, például színes időjárás-jelentést vagy árfolyamfigyelőt is be lehet építeni a böngészőbe. Egy ilyen mobilos widgetet be is mutattak: a számítógépes böngészőbe épített jegyzet tartalma automatikusan átkerül egy szerverre, ahonnan a mobil be tudja tölteni a szöveget, sőt a készülékről akár szerkeszteni is lehet az írást.


Ezt követően megpróbáltuk kideríteni, hogy vajon a T-Mobile 3,6 és 7,2 megabites hsdpa-adatkártyáival miért nem lehet mérni az adatforgalmat, ami elég nagy szívás, mert emiatt szinte használhatatlanok a T-Mobile gyorsabb adatkártyái (a fenének van kedve külön mérőszoftvert telepítgetni). Paul Hardwick, az Option kártyák termékmenedzsere elmondta, hogy az adatforgalmat mérő Mobility Manager szoftver extra szolgáltatás, amelyet a szolgáltatónak kell megvásárolniuk. Magyarán nem őket kell hibáztatni, ha a felhasználóknak halvány lila gőzük sincs arról, hogy a hónap végén mennyit kell kifizetniük az ultramodern mobilos internetelérésért.

A cég egyébként júniusban piaca dobja a hsupa szabványt támogató adatkártyáját, amellyel nemcsak a letöltés gyors, hanem a feltöltés is 2 megabit per másodperces sebességre gyorsul. Emellett bemutattak egy hsdpa-kütyüt, amelyre hálózati kábellel lehet rákötni a számítógépet, így tehát a számítógépen szinte semmit sem kell konfigurálni és installálni. Erre a kütyüre vezetékes telefonkészülék is ráköthető, tehát a mobilszolgáltatók teljesen kiválthatják a vezetékes vonalat, illetve olyan eldugott helyekre is eljuthat a távközlés, ahová nem érdemes vezetéket vinni.

Az igazi origami

Dave is bemutatkozott, pontosabban DAVE, a Seagate új külső merevlemeze, amelyet wifi vagy bluetooth kapcsolaton lehet összekötni mobilokkal. A parányi eszköz 10-20 gigabájtos, és linux fut rajta, így az elborult agyú fejlesztők nagyon sok mindenre beprogramozhatják; még akár arra is, hogy az észlelt készülékekre automatikusan próbáljon feltölteni videókat vagy képeket, ha a bluetooth be van kapcsolva. Andrew Horowitz megmutatta, hogy az átlagos mobiltelefonokkal miként lehet fájlokat feltölteni és letölteni a tárolóról, illetve hogy natív Symbian klienssel akár közvetlenül a merevlemezről is lejátszhatók a zenék. A termékmenedzser szerint a DAVE elég jó kiegészítő lehet olyan autókba, amelyekbe alapból bluetooth alapú kihangosítót építenek, már csak azt kell megoldani, hogy mp3-lejátszó is legyen bennük.

Alaposan megvizsgáltam a Polymer Vision standjánál az elektronikus papírból készült hírolvasó eszközt, amely meglepő módon a mobiltévés DVB-H technológiát használja adatletöltésre, de később rendes gprs is lesz benne. Viszont igencsak elszomorodtam, amikor a kiállító közölte, hogy a jelenlegi dizájn szinte teljesen végleges, mert a kütyü nagyon gagyi műanyagból van összerakva.

Barca

Az estét egyébként Gaudí egyik híres épületében, a Casa Batllóban töltöttem el vörösbor, kecskeszar méretű olajbogyók és Nokia E90-es kommunikátorok társaságában, így egész jól megismerhettem az új üzleti csúcsmobilt. Aki már több kommunikátort is vett magának, mert bejött neki ez a készüléktípus, annak nagyon sürgősen el kell kezdenie félretenni az E90-re. Gyors, mind a szoftveres interfész, mind a külső kialakítás gyönyörű, és nagyon jól kezelhető. Igaz felfedeztem benne egy idegesítő bugot is: amikor az ember beír egy megnyitandó webcímet, akkor hiába böködi az entert ezerrel, nem történik semmi, mert az irányítógomb közepére kell nyomni.