Árpád
-2 °C
4 °C

Van megoldás a térerőproblémára

2007.02.13. 11:30
Ha a magyar mobilszolgáltatók is ráharapnának, akkor egy otthoni internetelérésre köthető gsm-kütyüvel is javítható lesz a hívások minősége, derült ki fél liter kávé elfogyasztása után a 3GSM kiállításon.

Józan paraszti ésszel is megállapítható, hogy Magyarországon nincs minden rendben a mobilhálózatokkal, hiszen csak az Index olvasói közül több százan panaszkodtak a telefonhívások minőségére. A barcelonai 3GSM kiállításon azonban kiderült, hogy van megoldása a problémára. A RadioFrame standjánál olyan eszközöket - úgynevezett pikocellákat - láttam, amelyek az otthoni szélessávú internetelérésre kapcsolódva képesek javítani a hívások minőségét. Persze csak akkor, ha a szolgáltatók is támogatják az eszközt, amelyet a gsm-frekvenciasáv használata miatt a hatóságoknál is be kell jelenteni. A cég képviselője szerint egyelőre nincsenek magyar ügyfeleik. A RadioFrame kütyüje egyébként pont olyan, mint egy wifi router, de ezzel a gsm-hálózat minőségét lehet javítani, illetve az edge-lefedettséget stabilizálni. Már dolgoznak az otthoni 3G- és hsdpa-dobozok kifejlesztésén, de ezekre még várni kell.

Fecsegő előadók


Korai érkezésemmel olyannyira sikerült megzavarnom az Opera Software egyik munkatársát, hogy elfecsegte a mobilos böngésző következő verziójának egyik új funkcióját: a mobilon lementett könyvjelzőket szinkronizálhatjuk majd a pécén futó Opera böngészővel. Tulajdonképpen ez a funkció ad igazi értelmet a mobilos webezésnek, hiszen utazás közben a mobilon kiválogathatjuk azokat a szájtokat és online cikkeket, amelyeket szeretnénk végigolvasni, és ezt meg is tehetjük később, nagyobb kijelzős számítógépen. Amikor kora délután visszatértünk a cég standjához, Tod Odland, a cég kommunikációs igazgatója azt hangsúlyozta, hogy ezt ők most nem jelentették be, de persze simán elképzelhető, hogy lesznek ilyesmik az új verzióban, és nagyon szerette volna megtudni, hogy ki fecsegett. A hamarosan megjelenő Opera Mobile 9-ról azt érdemes tudni, hogy támogatja majd a widgeteket, amelyekkel nagyon sok érdekes megoldást lehet megvalósítani, például színes időjárás-jelentést vagy árfolyamfigyelőt is be lehet építeni a böngészőbe. Egy ilyen mobilos widgetet be is mutattak: a számítógépes böngészőbe épített jegyzet tartalma automatikusan átkerül egy szerverre, ahonnan a mobil be tudja tölteni a szöveget, sőt a készülékről akár szerkeszteni is lehet az írást.


Ezt követően megpróbáltuk kideríteni, hogy vajon a T-Mobile 3,6 és 7,2 megabites hsdpa-adatkártyáival miért nem lehet mérni az adatforgalmat, ami elég nagy szívás, mert emiatt szinte használhatatlanok a T-Mobile gyorsabb adatkártyái (a fenének van kedve külön mérőszoftvert telepítgetni). Paul Hardwick, az Option kártyák termékmenedzsere elmondta, hogy az adatforgalmat mérő Mobility Manager szoftver extra szolgáltatás, amelyet a szolgáltatónak kell megvásárolniuk. Magyarán nem őket kell hibáztatni, ha a felhasználóknak halvány lila gőzük sincs arról, hogy a hónap végén mennyit kell kifizetniük az ultramodern mobilos internetelérésért.

A cég egyébként júniusban piaca dobja a hsupa szabványt támogató adatkártyáját, amellyel nemcsak a letöltés gyors, hanem a feltöltés is 2 megabit per másodperces sebességre gyorsul. Emellett bemutattak egy hsdpa-kütyüt, amelyre hálózati kábellel lehet rákötni a számítógépet, így tehát a számítógépen szinte semmit sem kell konfigurálni és installálni. Erre a kütyüre vezetékes telefonkészülék is ráköthető, tehát a mobilszolgáltatók teljesen kiválthatják a vezetékes vonalat, illetve olyan eldugott helyekre is eljuthat a távközlés, ahová nem érdemes vezetéket vinni.

Az igazi origami

Dave is bemutatkozott, pontosabban DAVE, a Seagate új külső merevlemeze, amelyet wifi vagy bluetooth kapcsolaton lehet összekötni mobilokkal. A parányi eszköz 10-20 gigabájtos, és linux fut rajta, így az elborult agyú fejlesztők nagyon sok mindenre beprogramozhatják; még akár arra is, hogy az észlelt készülékekre automatikusan próbáljon feltölteni videókat vagy képeket, ha a bluetooth be van kapcsolva. Andrew Horowitz megmutatta, hogy az átlagos mobiltelefonokkal miként lehet fájlokat feltölteni és letölteni a tárolóról, illetve hogy natív Symbian klienssel akár közvetlenül a merevlemezről is lejátszhatók a zenék. A termékmenedzser szerint a DAVE elég jó kiegészítő lehet olyan autókba, amelyekbe alapból bluetooth alapú kihangosítót építenek, már csak azt kell megoldani, hogy mp3-lejátszó is legyen bennük.

Alaposan megvizsgáltam a Polymer Vision standjánál az elektronikus papírból készült hírolvasó eszközt, amely meglepő módon a mobiltévés DVB-H technológiát használja adatletöltésre, de később rendes gprs is lesz benne. Viszont igencsak elszomorodtam, amikor a kiállító közölte, hogy a jelenlegi dizájn szinte teljesen végleges, mert a kütyü nagyon gagyi műanyagból van összerakva.

Barca

Az estét egyébként Gaudí egyik híres épületében, a Casa Batllóban töltöttem el vörösbor, kecskeszar méretű olajbogyók és Nokia E90-es kommunikátorok társaságában, így egész jól megismerhettem az új üzleti csúcsmobilt. Aki már több kommunikátort is vett magának, mert bejött neki ez a készüléktípus, annak nagyon sürgősen el kell kezdenie félretenni az E90-re. Gyors, mind a szoftveres interfész, mind a külső kialakítás gyönyörű, és nagyon jól kezelhető. Igaz felfedeztem benne egy idegesítő bugot is: amikor az ember beír egy megnyitandó webcímet, akkor hiába böködi az entert ezerrel, nem történik semmi, mert az irányítógomb közepére kell nyomni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?