Géza
-12 °C
-4 °C

Félmilliárdért kelt el a Sátán telefonszáma

2006.05.24. 12:00
A világ legdrágább telefonszáma Katarban, egy jótékonysági árverésen kelt el, május 23-án. A 666-6666 telefonszámért tízmillió katari riált, 560 millió forintnak megfelelő összeget fizetett az ismeretlen vevő.

A telefonszám-árrekordot eddig egy kínai szám tartotta: a 8888-8888-at 104 millió forintnak megfelelő összegért értékesítették. A Sichuan légitársaság vette meg a számot, ugyanis a "nyolcas" kiejtve a kínai kantoni nyelvjárásában nagyon hasonlít a 'gazdag' szóhoz.

A 666-6666 katari aukciója egymillió riálról indult, és a nyolc érdeklődő közül hamarosan csak kettő maradt a tétet emelők között, jelentette a Kuna kuwaiti hírügynökség. Az árverést a Qtel katari mobilszolgáltató szervezte, amely rendszeresen tart aukciókat, legközelebb idén szeptemberben.

Felhívtuk a szóban forgó katari számot, de az - legalábbis szerda délben - foglalt volt.

Nem mindenhol gonosz

A 666-os számot a Bibilában, a Jelenések könyvében való előfordulása miatt sokan a gonosszal azonosítják: "Itt van a bölcseség. A kinek értelme van, számlálja meg a fenevad számát; mert emberi szám: és annak száma hatszázhatvanhat." A hét hatost tartalmazó mobilszám azonban nem minden kultúrkörben bír ördögi jelentéssel. A 666 numerológiai története szerint a zsidó vallásban például szent értéknek számít, mivel a hat fő irányt (észak, nyugat, kelet, dél, fent, lent) szimbolizálja. Az arab világban a istent jelentő "allah" kifejezéssel azonosítják a hatost.

Technológiai szempontból érdekes, hogy az első Apple számítógépet 666,66 dollárért adták el; a héber abc hatodik betűje a w, ezért a www egyesek szerint az internet ördögi voltát jelképezi. Végül, hogy a tudomány világa iránt érdeklődők se maradjanak ördögi legenda nélkül: a Viagra molekuláris tömege: 666,7 g/mol.