'Ööö, bocs, félrenyomtam'

2004.12.06. 20:07
Akivel valaha is megtörtént, hogy reggel, kínzó másnaposságán túl még az a homályos, ennek ellenére igen kínos emlék is gyötörte, hogy a késő esti-hajnali órákban felhívta volt barátnőjét vagy barátját, főnökét, volt osztálytársát (akitől mindig is akart valamit, és most ennek bátran hangot is adott), az értékelni fogja az egyik ausztrál mobilszolgáltató ötletét. A Virgin Mobile-nál ugyanis másnap reggel hatig le lehet tiltani bizonyos mobilszámok hívását, hogy még véletlenül se tévedjen arra a spicces előfizető ujja.

A Virgin Mobile ausztrál mobilcég december elsején indított új szolgáltatása lehetővé teszi, hogy az előfizetők tetszőleges mobilszám hívását letilthassák másnap reggel hatig. A lehetőséget azért vezették be, mert egy több mint négyszáz fős felmérés szerint a felhasználók kilencvenöt százaléka szokott ittasan olyanoknak telefonálni, akiket józanon nem hívna fel, írta a ZDNet Australia. Az italozni induló előfizetőnek csak a 333-at és a mobilszámot kell beütnie, és a rendszer 35 forint körüli összegért letiltja a számot.

A válaszadók egyharmada különben volt barátnőjét vagy barátját hívja, egyötöde jelenlegi partnerét, a maradék pedig másokat, például a főnökét. (Aztán reggel következnek a kínos percek, erre utal legalábbis, hogy a válaszolók több mint fele reggel először a telefonjáért nyúl, hogy kit hívott éjjel, és csak nyolc százaléknak fontosabb a fejfájáscsillapító mielőbbi megkaparintása.)

"Rohaggymeg"

Szerkesztőségi körkérdésünk - bár a mintát hangsúlyozottan nem nevezhetjük reprezentatívnak - kimutatta, hogy itthon is hatalmas piaca lehetne egy hasonló szolgáltatásnak. Többünkkel előfordult már ugyanis, hogy egy-egy elérzékenyült pillanatban olyanokat hívtunk fel, akiket inkább hagyni kellett volna a múlt ködébe veszni. "Én általában az aktuális reménytelen szerelmemnek írok részeg sms-eket, esetleg veszekedés vagy szakítás után a pasinak. Tartalmilag vagy »Vissza az egész«-, vagy »Rohaggymeg«-típusú üzenetek. Szerencsére a telefonom nem tárolja az elküldött sms-eket, úgyhogy másnap általában nem emlékszem, kinek írtam, és mit. De mostanában úgy rémlik, nem művelek ilyesmit, amiből leszűrhetjük, hogy kezdek egyenesbe jönni" - vallott ezirányú elgyengüléseiről a Velvet egyik, neve elhallgatását kérő tagja, aki szerencsére örömteli hírekről is be tudott számolni.

Munkánk jellege miatt többször keveredtek politikusok is a kapatos állapotban véletlenül felhívottak közé, B. kolléga például egyszer azonos vezetéknevű barátja helyett az egyik párt akkori fracióvezető-helyettesét hívta fel. "Természetesen ittasan telefonáltam a Charlie-ból, és a "Na mivan bazze?!" kérdéssel kezdtem. G. jól tűrte, és csak kábé a harmadik mondatváltás után esett le, hogy nem a megfelelő emberrel beszélgetek. Másnap megbeszéltük az esetet, szerencsére, teszem hozzá, mert azóta a Belügyminisztériumban dolgozik - mesélt a szerencsésen zárult incidensről a politika rovat kiterjedt kapcsolatokkal rendelkező tagja, aki egyébként dörzsölt mobilos: a zsebből telefonálás elkerülésére például első helyre nem létező számot írt be a telefonjába.

Ez az, amit Z. elmulasztott, ezért rendszeresen küld a zsebre vágott, ám billentyűzárral nem biztosított készülékéről eredetileg nőknek írt sms-eket a telefonjában első helyen szereplő sportújságírónak. A véletlenül továbbított, "esetlegesen bizalmas jellegű információt, felszólítást tartalmazó szövegek" következtében mostanra bensőséges viszony alakult ki kettejük között. A sportújságíró különben azok közé tartozik, akiket reggel nem gyötör a lelkiismeret: "Én nem szoktam emlékezni arra, kiket hívok fel részegen, így megbánni se tudom. Pedig nagyon megbánnám. Egyszer viszont, erre emlékszem, a nőmet tárcsáztam, de az anyja vette fel a telefont, persze ez nem riasztott vissza, hogy ne osszam meg vele is zömmel szexuális tartalmú vágyaimat. (Azt viszont nagyon megbántam volna, ha netán az apja veszi fel.)"

Őszinte beismerések

D. a Velvetből egy csavaros a történetet mesélt el, aminek ő volt a szenvedő alanya: "Szombat éjjel egy buliban voltam a barátommal, egyszer mondta, hogy veri magát a telefonom, jött üzenet, kértem, nézze meg, megnézte, ideges lett, megmutatta, egy kedves ismerősömtől jött, aki megírta, egy buliban van, sügérrészeg, ismét (!) akarja a testem és szeret is. Az emberem ennek hatására improvizált is egy szép jelenetet, de nem sokkal később hívott a részeg haverom, hogy bocsánat, alighanem félreküldte az üzit, amit a Zs-nek szánt, aki nem tudom, kicsoda" - vázolta a kellemetlen helyzetet az újságírónő, akinek zaklatott stílusából arra következtetünk, hogy még ma is felkavarja az eset.

A körkérdés régóta tartogatott, őszinte beismeréseket is előcsalt: "Én régen rendszeresen megcsináltam bulikban, hogy az asztalon felejtett mobilról nekiálltam sms-ezni: ha fiú mobilja volt, akkor a fiúnevekre "kurva anyád" tartalmú üzenetet küldtem, a lányoknak "szeretlek"-et, ha lány mobilja volt, akkor persze fordítva. Ma már nem így csinálnám" - vallott lapunknak P.

Kreatív

A magyarországi mobilcégektől mindenesetre egyelőre nem várhatunk hasonló részegbarát featúrákat. A Vodafone például kreatívnak tartja az ötletet, mégsem tervezi a közeljövőben hasonló szolgáltatás beindítását. A másik két szolgáltató valószínűleg annyira komolytalannak találta kérdésünket, hogy válaszra sem méltatták. Addig is Moon egyik ismerősének pofonegyszerű módszerét javasoljuk az érintetteknek: az illető a kényes számok elé egy csillagot üt a telefonkönybe, amit részegen, híváskor már nem tud kitöröli. Ez ráadásul ingyen is van.  • Hírek
  • Hírek