Tekla
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Hetvenes westelesek, húszas vodafone-osok

2003.11.17. 16:53
Angliában, Spanyolországban és Finnországban rendkívül népszerűnek bizonyult a mobiltelefonszámok hordozhatósága, melynek köszönhetően az előfizetők régi telefonszámuk megtartásával válthatnak szolgáltatót. Az Európai Unió országaiban kötelező a távközlési szolgáltatók számára a számhordozhatóság biztosítása, így májustól a hazai mobil előfizetők is vihetik régi számukat. A hírközlési törvény decemberre teremti meg a megoldás jogi hátterét, iparági szakértők szerint a technológiai megvalósításra maradt féléves határidő igencsak szoros.
Bármikor előfordulhat, hogy a másik mobiltelefontársaság sokkal kedvezőbb percdíjakat kínál, de nem szeretnénk lemondani a megszokott telefonszámunkról. Ezt a problémát a számhordozhatóság oldja meg: jövő májustól ugyanis a teljes telefonszámunkat körzetszámostól átvihetjük egy másik szolgáltatóhoz, így a Vodafone előfizetőjeként is lehetünk 'nullahathúszasok', vagy westelesként 'nullahathetvenesek' és vice versa.

Eddig az Európai Unió nyolc tagállamában vezették be a mobilszámok hordozhatóságát, mely július óta minden tagállam számára kötelező. A szolgáltatás mindenhol népszerű: az Egyesült Királyságban tavaly másfél millió, Spanyolországban több mint ötszázezer, Hollandiában negyedmillió előfizető vette igénybe.

Míg Magyarországon még várat magára, Finnországban már működik a számhordozhatóság: egy Helsinkiben élő olvasónk a Hesburger gyorsétteremben a menü mellé kapott új mobil előfizetést teljesen ingyen. A vásárlás után néhány nappal a "hamburgeres" szolgáltató weboldalán saját maga módosíthatta az előfizetés lényeges beállításait, például itt kezdeményezhette a régi telefonszám átvételét is. Beszámolója szerint a folyamat néhány kattintással elindítható és ingyenes, de a számcserét nem lehet visszafordítani.

"Az új előfizető először SMS-ben kap egy kódot a régi telefonszámára, amellyel a weboldalon véglegesítheti a döntését. Az ottani törvények szerint az átállásnak öt napon belül meg kell történnie, de az előfizetőknek gyakran hét-nyolc napot kell várniuk. Az átállás kezdetéről a szolgáltató SMS-ben értesítik az ügyfelet. A folyamat során körülbelül fél órán keresztül egyik SIM-kártya sem működőképes, és az átállás után az új mobilszám megszűnik" - írta olvasónk.

Finnországban két hét alatt 30 ezren váltottak szolgáltatót, miután a "hamburgeres" bevezetett egy roppant kedvező díjszabást.

Az emberek váltani akarnak

Jövőre az Egyesült Államokban is bevezetik a mobilszámok hordozhatóságát, és az előzetes felmérések szerint ennek a hatására jövőre az előfizetők 20 százaléka fog szolgáltatót váltani, írta a Cnet. Egy év alatt várhatóan 30 millió mobil előfizető fogja lecserélni a szolgáltatóját, derült ki a The Management Network Group (TMNG) jelentéséből. A TMNG szerint az árakra különösen érzékeny alsó fogyasztói réteg és a nagyvállalatok vannak a leginkább tisztában az új lehetőséggel.

Az amerikai előfizetők akkor is megtarthatják majd régi számukat, ha vezetékes szolgáltatóról mobilra váltanak. Az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságának (FCC) döntése értelmében a mobilról vezetékesre váltók is megtarthatják számaikat.

A TMNG szerint jelenleg hétmillió amerikai fogyasztó rendelkezik kizárólag mobiltelefonnal, de jövőre valószínűleg további 19 millió ember fog végleg megszabadulni a vezetékes előfizetésétől.

Itthon a mobilszámok hordozhatóságát bevezető elektronikus hírközlési törvényt hamarosan elfogadja az Országgyűlés, ám iparági szakértők szerint a végrehajtási rendeletek elfogadása csak december elejére várható. A vezetékes számok esetében már január elseje óta működik a szabad szolgáltatóválasztás.

Rendeletre várunk

A hírközlési törvény végrehajtási rendeletei tartalmazzák azokat a fontos technikai részleteket, amelyek nélkülözhetetlenek a szolgáltatók rendszereinek átalakításához. Nem mindegy például, hogy a telefonálók miként értesülnek arról, hogy a másik fél melyik szolgáltatóhoz tartozik (ami jelenleg teljesen egyértelmű), illetve az is fontos kérdés, hogy a számhordozást az átadó, vagy az átvevő szolgáltatónál kell-e majd jeleznie az ügyfélnek.

"A végleges verziót még nem ismerjük, de a mostani tervezet közel van a megvalósíthatóhoz, ami részint annak köszönhető, hogy az utóbbi időben nagyon sok egyeztetés történt a mobilszolgáltatók és a rendelet kidolgozásával megbízott Hírközlési Felügyelet között" - mondta el az Indexnek Maradi István, a Westel Mobil Távközlési Rt. vezérigazgató-helyettese.

"A májusi határidő nagyon szűk, és kétségtelenül lesznek elvarratlan szálak, egy üzembiztos és felhasználóbarát megoldás kialakítása ugyanis őszre lenne lehetséges. A felhasználók fogják eldönteni, hogy a tavaszra elkészült megoldás mennyire lesz használható" - mondta el lapunknak Maradi István, utalva arra, hogy a rendszerek módosítása, összehangolása és tesztelése időigényes folyamat.

A Pannon GSM nyilatkozata szerint a vezetékes tapasztalatok alapján fog kiderülni, hogy mekkora lesz a kereslet a hordozható számok iránt és mennyibe fog kerülni az átállás. A vállalat szerint a mobilszolgáltatók megfelelő felkészüléséhez legalább egy év szükséges a vezetékes számhordozhatóság bevezetésétől számítva.

Mi lesz a játékszabály?

Bár a rendelet még változhat az elfogadása előtt, már a jelenlegi változatból is megtudható néhány fontos részlet. E szerint a számhordozási igényt az átvevő szolgáltatónál kell írásban bejelenteni, és ennek kérésnek a teljesítése csak lejárt számlatartozás esetén tagadható meg. Két hordozás között legalább harminc napnak kell eltelnie.

A szolgáltatónak az előfizetői bejelentést követően nyolc napon belül ki kell jelölnie az átadás időpontját, és tizenöt napon belül teljesítenie kell az igényt. A szám átadására kijelölt időablak nem lehet több tizenkét óránál.

A tervek szerint az előfizetők egy zöld szám felhívásával tájékozódhatnak majd arról, hogy a hívott fél melyik társasághoz tartozik.

A telefonszámot átadó szolgáltató egyszeri díjat kérhet az átvevő szolgáltatótól, aki ezt a díjat átterhelheti az előfizetőre. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a mobilcégek fognak-e pénzt kérni a számhordozásért.