Orbán
16 °C
26 °C

Katasztrófatévé mobilozóknak

2008.03.23. 23:50
Aki már derékig áll a vízben, annak teljesen mindegy, hogy mobiltévén is lehet adatokat közölni a vízállásról, a megelőzésben azonban fontos szerepe lehet egy új mobiltévés szabványnak.

Még be sem indult igazán a mobiltévézés, máris több technológia verseng egymással a nézőkért. Magyarországon a digitális tévészolgáltatásra való átállás miatt biztosan lesz DVB-H, amely a hagyományos tévékészülékeken fogható DVB-T földi sugárzású, mobilra lebutított változata, és a mobilszolgáltatók már most nyújtanak online tévészolgáltatást a 3G-hálózaton. Van egy viszonylag új versenyző, az MBMS (Multimedia Broadcast Multicast Service), amely idén kezd erőre kapni, és nem csak a szórakoztatóiparnak lehet fontos.

Vannak tornyok

A mobiltévézéshez mindenek előtt infrastruktúra kell, és ebből a szempontból az MBMS jókora előnnyel indul. A technológia a mobilszolgáltatók hálózatát használja, amely a legtöbb országban már teljes lefedettséget biztosít. Magyarán nem kell új rádiótornyokat felhúzni a műsorszóráshoz, és emiatt olcsóbb lehet a szolgáltatás bevezetése.

Az MBMS technológiájával a filmek mellett más multimédiás tartalmak, például fényképek, szövegek és animációk is eljuttathatók a mobilokra. A műsorszórás szűkebb földrajzi területre korlátozható, tudtuk meg az Ericsson szakértőitől még a barcelonai mobilkiállításon. Emiatt az MBMS sokféleképpen hasznosítható, például a nagy szabadtéri koncerten nincs szükség kivetítőkre, hogy a hátul ülők is mindent lássanak, hiszen a kamerák által rögzített kép az adott cellában lévő összes mobilra eljuttatható.

Achtung, pozor!

Fontos lehet az MBMS katasztrófavédelmi szerepe, a 2006. augusztus 20-i vihar tragikus következményei talán elkerülhetőek lettek volna egy olyan figyelmeztető rendszerrel, amellyel a veszélyeztetett területen lévő összes mobiltelefonra eljuttathatók a hatóságok figyelmeztetései, sőt, akár még a menekülési útvonalak térképe is. Magyarországon e megoldás talán még árvíz idején is hasznos lenne, hiszen a technológiával folyamatosan tájékoztatni lehetne a Duna vagy a Tisza mentén élőket a vízállásról, mindegyik körzetnek csak a releváns információkat eljuttatva, és szólni lehetne az érintetteknek, ha kezdhetnek csomagolni.

Emellett persze a környékbeli forgalmi dugókról, időjárásról és légszennyezettségről is folyamatosan lehet adatokat sugározni a készülékekre.

Kipróbálják

Múlt hónapban a brit Orange és a T-Mobile UK bejelentette, hogy elkezdenek kísérletezni az MBMS technológiával. Az év második felében induló próbaadás London nyugati részén lesz elérhető, az ott élő vagy dolgozó emberek fél éven át huszonnégy nagyfelbontású tévécsatorna és tíz digitális rádióadó műsorait élvezhetik majd a készülékeiken.

Ezekben a kísérletekben persze a most kapható készülékeket használják, amelyek kisebb méretű kijelzőjük miatt nem annyira alkalmasak a mobiltévézésre. Ha több országban lesz mobiltévés infrastruktúra, és a felhasználók is megszokják, hogy a mobiljukon tévézhetnek, akkor a készülékeknek komolyabb követelményeknek kell majd megfelelniük. Kulcsfontosságú a hatékony rádiós csip, hogy a lakások mélyén is fogható legyen az adás, és nagyobb kapacitású akkumulátorokra lesz szükség, hogy a szórakozás ne menjen a telefonálás rovására.