Bernadett
0 °C
4 °C

Gyors kimúlás fenyegeti a mobilakkukat

2005.09.26. 14:45
A mobiltelefonok, PDA-k és hordozható számítógépek akkumulátora nem ritkán fél év kiképzés után beadja a kulcsot. Napon hagyva például a mobilok reklámokban hirdetett kiváló életereje gyorsan lecsökken.

A mobiltelefonok, PDA-k és noteszgépek vásárlásánál az egyik döntő kritérium, hogy meddig bírja az akkumulátor egy feltöltéssel. Így nem csoda, hogy a mobilkészülékek gyártói egymást licitálják túl a hosszú készenléti és működési idővel.

A büszkén hirdetett időtartamokat, így a noteszgépek esetében akár nyolc órás működési időt, a mobiltelefonoknál pedig tíz napnál is hosszabb készenlétet a felhasználó csak új eszköz esetében élvezheti. Erre a megállapításra jutott gyakorlati tesztjében a német Techannel híroldal.

A jelentős teljesítményvesztés oka, hogy a folyamatos lemerítés és feltöltés, illetve a magas üzemi hőmérséklet gyorsan kivégzi a manapság használatos lítium-ion akkumulátorokat. A legrosszabb esetben ez oda vezet, hogy az energiacella a vásárlást követő fél év múlva használhatatlanná válik.

Betarthatatlan szabályok

A Techannel szerint sok készüléknél képtelenség betartani a gyártó által előírt felhasználási körülményeket. A noteszgépek belseje például gyorsan 60 Celsius fok fölé melegszik, miközben az akku számára ennek éppen a fele volna optimális.

Még a mobiltelefonok is gyorsan túllépik a kritikus hőmérsékleti értéket, ha például napon felejtik őket. Ilyenkor már az se számít, hogy ki vannak-e kapcsolva.

Az oldal kommentárja szerint a gyártók nagyon is tudatában vannak a problémának. Ezért az energiacellákra ritkán vállalnak 12 hónapnál hosszabb garanciát, miközben a készüléket magát két vagy három évig ingyen javítják. A felhasználó gondja, ha a leggondosabb használat ellenére rövid idő alatt kidől az akku, és vehet egy újat jó drágán.

Az akkuk működési idejének és élettartamának megnyújtására a Techannel által megkérdezett szakértők azt javasolták, hogy a noteszgépeknél a felhasználó kapcsoljon be minden energiatakarékossági lehetőséget.

Ezzel a cellák terhelését az éppen szükséges minimumra lehet csökkenteni. Ezen kívül ügyelni kell arra, hogy a noteszgépek, mobiltelefonok és PDA-k lítium-ion akkumulátora 3-500 feltöltési ciklust bír ki, így kerülendő az állandó és túl korai feltöltés.

Ha az akkut hosszabb időn túl nem használják, tanácsos kivenni a készülékből, és száraz környezetben, 0-25 Celsius fok közötti hőmérsékleten tárolni.