Illés
17 °C
29 °C

Telefonos altatószolgálat

2001.07.08. 10:37
Késő éjjel, amikor az esti szíverősítő és az altatók sem hatnak, az álmatlanul hánykolódó még a televízióban sem bízhat, mert ledér hölgyek mutatkoznak, izgató perceket ígérve, pedig ennek éppen az ellenkezőjére volna szükség. Mit lehet tenni? "Hívj fel és aludj el!" csalogat a Call to sleep telefonszolgálat.
Van elég álmatlan ember, pénzük meg mint a pelyva. Gondolhatta egy osztrák start-up vállalkozás vezetése, és Call to sleep néven beindították a telefonos altatást kínáló szolgálatukat.

Hat perc hipnózis után ...
A cég biztosítja, hogy az emelt díjas telefonszám tárcsázása után az álmatlanokat mindenhol és minden időben eljuttatja az álmok birodalmába. A 'Schlafen (alvás) on demand' nevet viseli az osztrák Günter Aloys hoteltulajdonos által kiötlött, és Frank Wruss "mentális tréner és hipnotizőr" által hangokba formált szolgáltatás.

Meditatív zenei aláfestés mellett a szakember suttogását hallgatva állítólag gyorsan elérhető az álomittasság. A telefonos teleszuggesztió alkalmazása sokat ígérő változata az álomba szenderülésnek olyanok számára, akik időtől és helytől függetlenül segítséget keresnek a gyors és spontán alváshoz - jelentette ki Wruss.

A találmány egészen jól hangzik, bárhol egészen spontán el lehet aludni? Csak egy rövid hívás az unalmas konferencia közepén, és gyorsan feltárulnak az álmok birodalmának kapui. Bár ez esetben inkább a rövidalvás-funkciót kell választani, amelyből a Call to sleep szerint negyedóra múlva felébred a tisztelt ügyfél. Ha alkalmatlan időpontban a tartós hatást ígérő éjszakai alvás programját választja valaki, gyaníthatóan nem lesz kellemes ébredése.

A telefonszámlára vetett pillantás szintén nem lesz megnyugtató hatással, hiszen a távbeszélő útján végzett hipnózis percenként 1,21 márkába (150 forint) kerül. De annyit a veszélyesen gyorsan elalvóknak megígér a szolgáltató, hogy hatperces fülbe susogás után automatikusan megszakad a kapcsolat.

Az akut álmatlanságban szenvedők átalányban is előfizethetnek a szolgáltatásra. A 'műszaki újdonsághoz' fűződő jogait a cég állítólag már szabadalommal is levédte.