Piroska
-11 °C
-2 °C

Megjelent az iPhone linuxos ellenfele

2007.07.10. 12:15
Elkészült a hekkerek álomtelefonja, a teljesen szabadon programozható Neo 1973 mobil, amely sokak szerint az iPhone méltó ellenfele lehet. Közben az iPhone egyre keményebb kritikákat kap.

Szappantartó

Miközben a világ nagy része az iPhone bemutatkozására várt, egy szűkebb kör inkább arra figyelt, hogy mikor jelenik meg annak egyik fő riválisa, az OpenMoko mobilja. Az első verzió a Neo 1973 nevet viseli, linuxos kernelre épül és teljesen szolgáltatófüggetlen. Persze csak megközelítőleg olyan szép, mint az Apple mobilja, de az alapkoncepció ugyanaz: nincsenek rajta gombok, csak egy nagy érintőkijelző.

Legfőbb vonzereje az ára lehet, ugyanis az alapváltozat feleannyiba kerül, mint az iPhone. Kijelzője 2,8 inches, 640x480 képpont felbontású, memóriája microSD kártyával bővíthető. Hibája, hogy csak EDGE hálózatra tud csatlakozni, pont mint az iPhone. Ezt a verziót persze csak fejlesztőknek szánják, azzal a céllal, hogy elkezdjenek programokat és egyedi kezelőfelületeket írni rá. Az októberben megjelenő következő verzióban – amely viszont már 450 dollárba kerül majd – lesz wifi, grafikus gyorsító chip, valamint háromdimenziós mozgásérzékelő.

Nehéz lenne eldönteni, hogy vajon a Linux vagy a Mac OS X a jobb mobil operációs rendszer, de igazából ez a legkevésbé fontos kérdés. Egyedül az lényeges, hogy a felhasználók miként viszonyulnak az OpenMoko mobilhoz, főleg ha figyelmen kívül hagyjuk azon Linux-fanatikusok véleményét, akik valószínűleg akkor is a nyílt forráskódot választanák, ha a készülék egyébként teljesen használhatatlan lenne.

Keményebb hang

Ugyanez elmondható az iPhone-ról is, hiszen június végén érezhető volt az amerikai sajtó elkötelezettsége a Mac iránt, mindenki az Apple mobiljáról áradozott. Azóta azonban megjelentek az alaposabb tesztek is, amelyek már korántsem olyan pozitívak, mint a néhány órányi használat után leközölt első benyomások.

A ZDNet tesztelője elfogadhatónak tartotta az AT&T ajánlatát és az iPhone árát is, ezért 24 órán át állt egy bolt bejárata előtt, hogy kézbe vehesse saját készülékét. Tíz nap folyamatos használat után azonban azt írja, hogy az iPhone nem több egy iPod funkcionalitásával kiegészített csúcskategóriás mobilnál, és telefonálásban a rivális Symbian és Windows Mobile készülékek simán lepipálják.

Szerinte a mindennapi használatot igencsak megnehezíti a tárcsázás bonyolultsága: legalább öt gombnyomás felhívni valakit. És miután végigvette a hiányosságokat – nincs instant üzenetküldő, az akkucsere kilencven dollár, gyenge a bluetooth, nincs mms, az edge elérés ócska – inkább úgy döntött, hogy visszaviszi a készüléket a boltba, és visszakéri a pénzét. Matthew Miller szerint bármelyik amerikai mobilszolgáltató ingyen ad új előfizetőinek olyan telefont, amelyekből nem hiányoznak ezek a funkciók. Bár a hibák többségét az Apple szoftverfrissítéssel kijavíthatja, a szakújságíró szerint túlzás, hogy egy hatszáz dolláros készüléknél frissítésre kell várni.

További kínos hibákat emleget a Boston Globe újságírója, Hiawatha Bray, aki szintén teljesen rá volt kattanva a mobilra, de a tesztelés után inkább úgy döntött, nem veszi meg. Egyik legnagyobb gondja, hogy vagy nehezen, vagy egyáltalán nem szinkronizálható Outlookkal. Majdnem tíz éves kézi számítógépe teljesen tökéletesen megoldja ezt a feladatot, tehát nem a Microsoft levelezője hibás. Bár szerinte nagyon jó a beépített Google Maps térképszoftver, a GPS vevő hiánya megbocsáthatatlan. Más mobilszolgáltatónál a két éves előfizetéshez ingyen adnak GPS-szel felszerelt mobilt.