Piroska
-11 °C
-2 °C

Feltörhető az iPhone

2007.07.03. 12:00
Rejtett jelszavakat és súlyos biztonsági hibákat is találtak a hekkerek az Apple első mobiljában, noha még csak néhány nap telt el a bemutató óta. Tesztelők már arra is rájöttek, hogy a leejtett készülék könnyen összetörik.

Az eddig legsúlyosabb hibát az Errata Security infóbiztonsági cég fedezte fel az iPhone böngészőjében. Az egyik legelterjedtebb támadási módszerrel, a puffer túltelítésével egy támadó simán átveheti a böngésző irányítását, és kódokat futtathat a készüléken. Robert Graham az Errata vezérigazgatója úgy véli, hogy a támadók valószínűleg emelt díjas telefonszámokat próbálnak majd felhívni, ezzel ugyanis elég gyorsan bevételhez juthatnak.

Érdekes módon a Safari böngésző hibája egyáltalán nem új, az Errata kutatói már a Windowsra megírt Safari bemutatása után felfedezték, írja a Register. Az Apple ezt követően számos hibát kijavított, de nem mindet. Az Errata emellett az iPhone bluetooth-csatolójában is talált egy hibát: egy véletlenszerű adatokat generáló teszteszközzel elég könnyen le lehet fagyasztani a mobilt.


Szélesvásznú zseblinux

Mivel az iPhone is csak egy elektronikai eszköz, az elvetemült hekkerek máris elkezdtek Linuxot futtatni rajta, és állítólag jól haladnak a kísérletezéssel. Ezt eddig egyetlen kütyü sem kerülhette el, a PS3-tól a legutolsó kis tenyérszámítógépig mindenen kipróbálták már a nyílt forráskódú operációs rendszert. Persze sokkal izgalmasabb törésekkel is próbálkoznak, például igyekeznek kikódolni a készüléket, hogy ne csak az AT&T hálózatán működjön, és hogy idegen szoftverek is futtathatók legyenek rajta.

A szakértők elterjedt törőszoftverekkel már találtak néhány jelszót, de még nem tudják, hogy ezeket mire lehetne felhasználni. Egyelőre senki sem szerzett gyökérszintű hozzáférést a telefonhoz, de ez csak idő kérdése. Az Apple egyetlen szerencséje, hogy valószínűleg kevés hekker ad ki 500 dollárt egy készülékért, később azonban biztosan elég sok szakértő megszerzi magának a mobilt, és akkor felgyorsulnak majd az események.

Összetörik és nehéz aktiválni

Pár nap alatt ötszázezer iPhone talált gazdára, az első napok azonban sok kellemetlenséget okoztak, mert nagyon sokan nem tudták aktiválni a készüléküket. Az AT&T mobilszolgáltató – az iPhone egyedüli forgalmazója – azt állítja, hogy az emberek többsége percek alatt meg tudta oldani az aktiválást, de néhány előfizetőnél az aktiválási folyamat hosszabb időt vett igénybe – ezeket az eseteket egyenként megvizsgálják.


Arról egyelőre nincs információnk, hogy magával a hardverrel volt-e gondja valakinek, de egy elszánt tesztelőnek köszönhetően már tudjuk, hogy az iPhone kijelzője simán összetörhet, ha a mobilt járdára ejtik.