Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

A T-Mobile forgalmazza majd Európában az iPhone-t?

2007.07.05. 11:10
Az Apple titkolózik, ezért hivatalos adatok nincsenek, csak elemzõi becslések, de az iPhone mindenképp sikernek tûnik. Az Egyesült Államokban már alig kapni, sokan az európai startra készülnek.

Jó lenne megtudni, hogy pontosan mennyi iPhone-t adtak el a nyitóhétvégén, mert már a harmadik számba botlunk, bár hírforrások szerint a mostani a biztos. Eredetileg még kétszázezer készülékrõl volt szó, aztán jött a félmilliós adat, de egy új elemzés szerint közel 700 ezer tapogatós telefont adott el az Apple az elsõ három napban.

Luxusprofit

A készülék elõállítási árát figyelembe véve több tematikus oldal arra jutott, hogy a társaság 350-420 milliós pluszbevétellel zárhatta a hétvégét, szemben a tervezett 300 millió dollárral, az elõállítási költségeket is figyelembe véve 200-266 millió dolláros profitot hozhatott az iPhone az elsõ három napban. Ez az összeg ugyanakkor nem tartalmazza az Apple reklámköltségeit, de azt sem, hogy a gyártó vélhetõen jóval többet kapott a telefonért az AT&T-tõl az 500-600 dolláros végfelhasználói árnál.


Ha igazak a számok, meg lehet érteni Steve Jobs múlt heti aggodalmát: a premier elõtt pár nappal azt nyilatkozta az Apple vezére, hogy minden erejükkel a gyártás felfuttatására törekedtek, de valószínûleg az óriási kezdõmennyiség is kevés lesz az érdeklõdéshez képest.

Az Apple 164 üzletébõl 95-be árusította a telefont, az AT&T meg azt állítja, a nyitókészlet gyakorlatilag el is fogyott. Az Egyesült Államokban tartózkodó hírforrásaink szerint ugyan hozzá lehet még jutni a készülékhez, de keresni kell azokat a boltokat, ahol maradt még pár eladatlan példány.

Novemberben jöhet

Nálunk meg persze mindenki az európai startra vár. A Times Online szerint a briteknél már sikerült megegyezni, ott az O2-tõl lehet majd megvásárolni az Apple telefonját. A szolgáltató piaci részesedése 20-25 százalék között mozog, és abban bízik, hogy a karácsonyi szezonban a boltokba kerülõ készülékkel javítani tud majd pozícióján. A lap szerint a németeknél a T-Mobile, a franciáknál az Orange kezdheti meg a készülék forgalmazását. A Rheinische Post szerint a németek már novemberben hozzájuthatnak a telefonhoz, 450 euróért, most tehát nem érvényesül az Apple gyakran használt "ahány dollár, annyi euró" elve. A Times Online szerint a briteknek 300 fontot kell majd fizetniük az iPhone-ért.

A mobil hazai forgalmazásáról még nincsenek hírek, bár a T-Mobile nálunk is szolgáltat, úgyhogy nem lenne meglepõ, ha tõlük tudnánk megvásárolni az iPhone-t, majd valamikor. Az Apple magyarországi forgalmazója szerint a készülék leghamarabb jövõ tavasszal kerülhet a hazai üzletekbe, és az sem elképzelhetetlen, hogy a mobil bevezetésével párhuzamosan megnyit az online zenebolt, az iTunes magyar verziója is.