Lujza
-2 °C
13 °C

Június végétől kapható az iPhone

2007.06.04. 13:30
Megjelentek az első reklámfilmek az Apple első mobiltelefonjáról, és a vállalat szóvivője elismerte, hogy az iPhone június 29-én megjelenik a boltok polcain.

A januárban bemutatott iPhone rögtön elnyerte az Apple-fanatikusok tetszését, hiszen a készülék lényegében egy alaposan feltuningolt iPod, amely a zenehallgatáson túl mobiltelefonálásra, emailezésre, böngészésre és fényképezésre is alkalmas. A négy gigabájtos változat ötszáz dollárba, a nyolc gigabájtos változat hatszáz dollárba kerül majd, és eleinte kizárólag az AT&T előfizetői juthatnak majd hozzá. (Az iPhone bemutatásakor a céget még Cingularnak hívták.)

Sok újdonság lesz a készülékben, például egyáltalán nem lesznek rajta gombok, csak egy 3,5 colos érintésérzékeny kijelző, amelyet ráadásul egyszerre két ujjal is lehet használni. Az érintésérzékeny kijelzők többsége csak egyetlen érintést tud kezelni. Az iPhone nem támogatja a leggyorsabb hsdpa adatkapcsolatot, de lesz benne wifi, bluetooth és edge. Kamerája két megapixeles, és természetesen szabványos csatlakozójú fülhallgatókat lehet rákötni.

Valamilyen Mac OS X operációs rendszer fut majd a mobilon, de egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyire lesz lebutítva az Apple számítógépein futó verziókhoz képest. Korábban azt hangoztatta Steve Jobs, az Apple atyaúristene, hogy külső fejlesztésű programok nem lesznek a mobilon, a New York Times szerint azonban a cégvezér megváltoztatta az álláspontját, és mégis engedi majd, hogy más cégek is készítsenek iPhone-szoftvereket. Sőt, a Mac számítógépekre készült kisebb szoftvereket könnyen át lehet majd úgy írni, hogy azok fussanak a mobilon.

Az iPhone a hírek szerint csak két évre aláírt hűségszerződéssel lesz kapható. Egy blog nem megerősített információi szerint sem az iPhone akkumulátorát, sem a SIM-kártyáját nem lehet majd kicserélni, a készüléket ugyanis nem lehet szétnyitni.