Mihály
12 °C
21 °C

Máltán szívás a lengyel mobil

2005.07.11. 20:19
Az Európai Bizottság a kontinens mobilcégeit átfogó árellenőrzés bevezetésével fenyegette meg arra az esetre, ha a külföldi mobilhívások (roaming) tarifáját nem sikerül jelentősen csökkenteni. A Máltára tévedő lengyel felhasználók például percenként 1237 forintot fizethetnek.
A saját telefonról nyaralás közben folytatott beszélgetések árai a korábbiakhoz hasonlóan indokolatlanul magasak, jelentette ki a Berliner Zeitungnak adott interjújában Viviane Reding, a Bizottság informatikáért felelős biztosa.

A roaming díjak területén kevés a használható információ. "Az ügyfél nem ismeri az árakat, sőt még a szakértők sem látják át a helyzetet" - summázta tapasztalatait Viviane Reding. Az EU emiatt 2005 őszén átfogó árösszehasonlítást tesz közzé az interneten. Ha ennek hatására sem csökkennek az árak, Brüsszel a szabályzás eszközéhez nyúl, jelentette ki Reding.

Lapunk néhány héttel ezelőtt készített összesítést a hazai felhasználókat fenyegető roaming-díjakról. Eszerint egyáltalán nem biztos, hogy a nyaralás kezdetén rögtön a legjobb hálózathoz roamingol be a telefonunk, sőt.

Kijöttek az első számok

A főbiztos hivatala hétfőn tette közzé a 25 tagállam nemzetközi távközlési hatóságai segítségével elkészített összehasonlítások első eredményeit. Viviane Reding ennek kapcsán kijelentette, hogy a szolgáltatók részéről sokkal nagyobb erőfeszítések lehetségesek és szükségesek.

A Berliner Zeitungnak nyilatkozva a főbiztos arra figyelmeztetett, hogy éppen most, a nyaralások idején fenyegeti kellemetlen meglepetés a felhasználókat. A németek közül még a nagyon takarékos nyaralók is csak nehezen úsznak meg 3 heti földközi-tengeri pancsolást 100 euró (24 700 forint) alatti mobilszámlával, figyelmeztetett a főbiztos.

Mindenki fizethet

Ha a mobilcégek nem csökkentik a roamingdíjakat, a főbiztos kész arra, hogy 2006-ban átfogóan rendezze a helyzetet. Az első lépésben ősztől mindenki számára elérhetővé teszik a külföldi díjakat összevető táblázatokat.

A roamingdíjakat a mobilcégek a határokon átnyúló beszélgetések után számítják fel egymásnak. A magyar szolgáltatóknak például fizetniük kell a görög szolgáltatónak, az ottani hálózat használata után. Ezt később részben ráterhelik a felhasználóra is.

Finn és lengyel két jóbarát

A Bizottság eddigi vizsgálatai szerint a legkisebb, percenként 51 eurócentes (126 forintos) kiadással az a finn turista számolhat, aki Ciprusról telefonál haza. Tízszer ennyit, percenként 5,01 eurót (1237 forintot) tapsol el az a lengyel felhasználó, aki Máltára látogat, és hazaszólni szottyan kedve.

A roaming-díjak jelenleg rendkívül magasak, miközben a kiadásnak nincsen semmilyen világos indoka, foglalják össze a most készült jelentés készítői. Az Európai Bizottság különben már 2001 és 2002 során elkezdte vizsgálni a mobilcégek árképzési gyakorlatát.

Nem adják tovább

Akkor viszont még azokról a díjakról volt szó, amelyeket a cégek egymásnak számítottak fel. A Bizottság szakértői azt gyanították, hogy a cégek úgy követelnek magas díjakat, hogy kihasználják piacvezető helyzetüket. Végül 2004 júliusában és 2005 februárjában eljárás indult a brit illetve a német mobilpiac kiemelt szereplői ellen.

A jelenlegi vizsgálatok más utat járnak, a nemzeti hatóságok segítségével próbálja kikényszeríteni a Bizottság az erősebb versenyhelyzetet. A tagállamok illetékesei tavaly májusi tanácskozásukon arra jutottak, hogy nem csak a díjak túl magasak, de a mobilcégek az esetleges árcsökkentések előnyeit nem hajlandóak továbbítani.