Hiányból nincs hiány

2001.06.09. 12:19
Aki tömegre, színvilágra, netán csengőhangra vásárol telefont, annak csak ajánlani lehet a Panasonic felsőkategóriás, wapos készülékét, de aki használni is szeretné a készüléküket, próbálja ki élőben, mielőtt megvenné. A cég olcsó wapos telefonja - lévén újabb modell - egy fokkal életképesebb, de itt is távol még a nirvána.
Minden valamirevaló elektronikai cég igyekszik teríteni a mobilpiacon is, ismerjük a szöveget, 200x-re mindenkinek több telefonja lesz, mint meleg vacsorája, óriási kasza, jobban fogy a tépőzáras mokaszinnál és a csipogós hasú pólóknál együttvéve. A Panasonic sem akar kimaradni a jóból, ezért időről időre újabb dolgozattal jelentkezik, de ahelyett, hogy a konkurencia hibáiból tanulna, saját kutatói beborult kártyavára alatt kapkod levegőért.

Panasonic GD93 - könnyű, színes, buta

Az egyik legkönnyebb wapos telefon
A GD93 ezüstös burkolatot kapott, amit nem lehet lecserélni, vagy tetszik, vagy nem, összességében elegáns darab. Az oldskool antennára is csak a keményvonalas nokiások fújtak, a készülék ettől nem lesz se jobb, se rosszabb igazán. 80 grammos tömegére meg 1,7 centis vastagságára nem lehet bántót mondani, egy ennél könnyebb telefon már zavaró lenne. A 170 órás készenléti időt és három óra beszédidőt tartó ultrakönnyű aksi külön főhajtást érdemel.

A telefon fő erénye - sajnos ez a legfőbb - a hétféle színben pompázó, és amúgy is kitűnően olvasható kijelző. A háttérvilágítás kacagva végigpörgethető a menüben: kék, narancssárga, sárga, lila, zöld, mélykék és fehér közül választhatnak az egyéniségre vágyó vásárlók. A dolog szépséghibája, hogy a gombok megvilágítása fix zöld, ami például egy kék kijelzővel iszonyú összképet ad. Szerencsére a gombok megvilágítása kikapcsolható.

Az öt sorban egyenként 12 karaktert megjelenítő, állítható kontrasztú képernyő wapozásra, sms-olvasásra megfelelő, navigációs rendszere már kevésbé, bár a négyirányú mozgás megkönnyíti a telefon használatát, összességében átlagos küzdelemmel jár. Wapozásnál ellenben a linkek kétszeri kattintása valahogy nem az igazi, a telefonkönyv kezelése pedig már fáj.

A korábbi, GD92-es modellből megismert szolgáltatások nem hiányoznak (ébresztés, időzített ki-bekapcsolás, kihangosítás - elég gyenge hangszóróval, 2 x 10 másodpercnyi diktafon és POP3-e-mail kliens), újításnak jobbára az 1.1-es wapböngésző nevezhető, meg a hangtárcsázás (5 hanggal). A készülék minden számhoz saját csengőhangot képes rendelni az összesen 24 darabból, és van zeneszerkesztője is.

Színejátszó kijelző
A telefon 100 szám tárolására képen a SIM-kártya mellett, de sms-ek fogadására már nem készítették fel, így azok számának a mobilkártya szab durva határt. Üzenetek írása szintén inkább fárasztónak, mintsem pergőnek nevezhető. Az igazi hiányosságok azonban az árban és feltehetőleg célközönség szempontjából a Nokia 6210-eshez kalibrált GD93-as szolgáltatásai terén mutatkoznak. A telefonban sem egy szem játék, sem egy naptár, sem egy infravörös csatoló, sem egy belső modem nem fért bele, továbbá nem lehet letiltani a saját szám kijelzését, ami 2001-ben azért legalábbis pirulásra ad okot.

Az egész telefonról süt, hogy a fejlesztőknek nem sikerült eldönteni, hogy elganciájával és tömegével a luxuskütyük, szolgáltatásaival a biznisz vagy színes-zenés csicsájával a fiatalokat célozza-é. Az igazi áttörést a Panasonic életében a széria következő darabja, a 10 soros kijelzőjű, GPRS-el és játékokkal megspékelt GD95-től várható.

Panasonic GD35 - olcsó, wapos

Nincs túlbonyolítva
A közeljövőben megjelenő GD35 a telefonra keveset költő, de mégis wapozni vágyó vásárlókat igyekszik megnyerni. Napi használatú funkcióit tekintve szinte megegyezik a GD93-as teljesítményétől. Természetesen a készülék eleve nehezebb, bumfordibb, és kevésbé csillámlik a holdsugárban, kijelzője szerényebb képeségekkel rendelkezik.

Kapott viszont egy wap-gombot, a @-jelezést lenyomva a júzer máris az információs szupersztrádán találhatja magát Panasonic-rollerével. Az abszolút mértékben fiatalok elképzelt ízléséhez közelítő telefon egy "4" nevű játékkal igyekszik kitölteni az éjjeli tömegközlekedési eszközökre várók szabadidejét. Nekem két perc alatt nem sikerült megfejtenem a fogaskerekek mögött megbúvó logikát, de aki elég kitartóan próbálkozik, annak biztos menni fog.

A fiatalos funkciók között található még a főmenü nyitóanimációja. Ez opcionálisan egy mászkáló pingvin vagy egy ugató kiskutya lehet.  • Hírek
  • Csok