Jusztina
3 °C
16 °C

Árcsökkenést hoz a távközlési verseny

2004.09.15. 16:30
Az egységes hírközlési törvénynek köszönhetően mostantól szabadon választhatunk távközlési szolgáltatót, függetlenül attól, hogy eredetileg melyik cég húzta be lakásunkba a rézkábeleket. A kisebb alternatívok és az óriáscégek egyaránt alacsonyabb telefonszámlát ígérnek.
Mostantól szabadon dönthetünk arról, hogy a helyi telefonhívásokért melyik távközlési társaságtól szeretnénk számlát kapni. A tavaly év végén elfogadott egységes hírközlési törvény ugyanis előírja, hogy a telkóknak szeptember 15-től biztosítaniuk kell a szolgáltatóválasztás szabadságát. A változásnak valószínűleg azok a cégek örülnek a leginkább, amelyek nem rendelkeznek vezetékes infrastruktúrával, de feltétlenül szeretnének megjelenni távközlési piacon, illetve azok a szolgáltatók, amelyek eddig csak távolsági és külföldi telefonszolgáltatást nyújthattak.

Egymástól nyúlnak ügyfeleket

A kiépített infrastruktúrával is rendelkező Matáv, Invitel, HTCC és Monortel eddig csak saját vezetékein nyújtott telefonszolgáltatást, és kizárta a konkurenciát, mostantól azonban bármelyikük átmerészkedhet a konkurencia területére, és az új próbálkozókat is kénytelenek beengedni.

A Matáv máris bejelentette, hogy mindhárom vetélytársának a hálózatán telefonszolgáltatást indít. Az érdeklődők kétféleképpen válhatnak a nagy szolgáltató ügyfeleivé: vagy már a vonal bekötésekor szerződést kötnek a céggel, mint leendő szolgáltatójukkal, vagy megmaradnak régi távközlési cégüknél, és csak a négyjegyű előhívószám (1515) után tárcsázott hívásokért fizetnek a Matávnak. A vállalat közleménye szerint a díjcsomagjaival 10-62 százalékos megtakarítást érhető el.

Új harcosok a ringben

A változások hatására az Externet szeptember 13-án indította kedvezményes vezetékes telefonszolgáltatását Xphone néven, amely a Matáv körzeteiben elérhető, és a cég szerint a kedvező percdíjak 20-30 százalékkal csökkenthetik a telefonköltségeket. Az Xphone nem előhívó számmal működik, az ügyféltől indított hívások a szerződés szerinti irányokban automatikusan az Xphone rendszerén futnak.

A GTS-Datanet a már tavasszal bevezetett DataPhone PULZUS hangszolgáltatással kínál mostantól helyi hívásokat is. A vállalat szerint a szolgáltatás 20-60 százalékkal csökkenheti az előfizetők telefonszámláját. A GTS-Datanet ügyfeleinek mindenképpen szerződést kell kötniük a céggel, viszont ők is kiválaszhatják, hogy milyen irányú hívásokért akarnak a Datanetnek fizetni.

Az eTel Magyarországnak egyelőre csak az üzleti ügyfelei indíthatnak bárhonnan helyi hívásokat, de később a lakossági piacon is megjelennek; a lakossági ügyfeleknek addig hívókártyás szolgáltatást nyújtanak. Lukács Tamás, az vállalat ügyvezető igazgatója úgy véli: a szolgáltatóválasztás kiemelkedő jelentőségű a távközlési piac teljes felszabadítása szempontjából, és előnyös árversenyhez vezet. Az eTel szerdától kínált szolgáltatásának ára a cég szerint rendkívül versenyképes, a helyi hangszolgáltatásakár már bruttó 8 forintos percdíjért is igénybe vehető.