Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Szupergyors mobilinternet a belvárosban

2006.05.18. 12:10
Budapest szívében adatkártyával már elérhető a T-Mobile HSDPA szolgáltatása, azaz egy laptoppal másodpercenként akár másfél megabitet is letölthetünk.

A T-Mobile budapesti harmadik generációs hálózatán másfél megabit per másodperces letöltési sebességgel lehet netezni, és a feltöltési sebesség is 384 kilobit per másodpercre gyorsult. Az új szolgáltatásnak nincs felára, azaz ugyanannyit kell fizetni az adatforgalomért, mint a 3G és a GPRS internetelérés esetén, használatához csupán egy HSDPA-t (High Speed Downlink Packet Access), azaz nagysebességű csomagkapcsolt letöltést támogató készüléket kell szerezni.

Mobilnet a laptopon

A mobiltársaságnál év eleje óta kapható egy laptopba helyezhető HSDPA kártyatelefon, HSDPA mobiltelefont azonban egyelőre nem forgalmaz a T-Mobile. Bár a cég senkit sem akadályoz meg abban, hogy más forrásból beszerzett készüléket használjon, ezt nem javasolják, mert előfordulhatnak kompatibilitási problémák. (A nemzetközi T-Mobile a Siemens HSDPA mobiljait választotta, így valószínűleg azok jelennek majd meg Magyarországon is.)

Idén várhatóan a főváros legnagyobb részén és számos nagyvárosben elérhető lesz a megabites sávszélesség, emellett a T-Mobile azt tervezi, hogy néhány év alatt az elérhető adatátviteli sebességet a többszörösére, körülbelül tíz megabitre növelni, illetve hogy bevezeti a HSUPA (High Speed Uplink Packet Access) technológiát, amellyel a feltöltési sebesség is elérheti a két megait per másodpercet.

Információk szerint a HSDPA jelenleg a Róbert Károly krt. - Hungária krt. - Könyves Kálmán krt. - Lágymányosi híd - Dombóvári út - Sárbogárdi út - Karolina út - Villányi út - Budaörsi út - Alkotás utca - Krisztina krt. - Vérmező út - Margit krt. - Duna vonala - Árpád híd által határolt terület jelentős részén elérhető.

Mások is készülődnek?

Tavaly novemberben a Pannon is tesztelte a fővárosban a HSDPA szolgáltatást. A társaság sajtóosztálya lapunkanak elmondta, hogy a kereskedelmi indulás dátuma ügyfeleik igényein alapul majd, jelenleg azonban csak néhány adatkártya támogatja a HSDPA technológiát, és ezek száma ma Magyarországon maximum néhány százra tehető.