Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szélesebb sávval kísérleteznek a mobilcégek

2005.09.20. 16:37
Amíg Magyarországon azzal vacakolunk, hogy legalább a fővárosban legyen szélessávúnak mondható mobilos internetelérés, Németországban már a megabites elérés bevezetésén dolgoznak a mobilszolgáltatók.

Alig jelent meg az UMTS technológia, a mobilszolgáltatók máris magasabb sebességbe kapcsolnak: az eddig elért 384 kilobit/sec sebesség helyett az UMTS infrastruktúrát hatékonyabban kiaknáznó HSDPA technológia már 1,8 megabit/sec adatátviteli sebességet is tud biztosítani.

A két nagy német mobilszolgáltatónál már elkezdődött az új technológia bevezetésének előkészítése. A T-Mobile és a Vodafone új adatkártyával teszi majd elérhetővé a szolgáltatást a laptopot használó előfizetőknek. A T-Mobile szeptember végén mutatja majd be a HSDPA rendszert Berlin és Bonn térségében a széles nyilvánosságnak, a kereskedelmi szolgáltatás megkezdését pedig a 2006-os CeBIT kiállításra időzítik. A T-Mobile Ausztriában is megkezdte a szolgáltatás bevezetésének előkészítését.

Az UMTS hálózat néhány száz métertől néhány kilométerig terjedő átmérőjű celláin belül a Vodafone kezdetben 1,8 megabit/sec adatátviteli sebességet biztosít majd, amit a későbbiekben 7,2 megabit/sec-re növel. Kivételes esetekben, például kiállításokon létesített mikrocellákban elméletileg 14,4 megabit/sec adatátviteli sebesség is elérhető lesz.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft