Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Iridium: Megy a szekér

2001.11.09. 16:59
A csődbe jutott, majd tulajdonosváltás után újraindított Iridium globális műholdas mobilszolgáltatása az új piaci stratégiának és történelmi konstellációnak köszönhetően eladhatóbb, mint valaha. Ez persze nem biztos, hogy elég az üdvösséghez.
"Nagy fellendülést tapasztalunk nem csak az eladásokban, de a rendszer kihasználtságában is." - mondta a c|netnek Carlton Jennings, az újraindított Iridium egyik tulajdonosa, a Quadrant Australia vezérigazgatója.

A egész bolygót lefedő műholdas mobilrendszer másfél évvel ezelőtt vált fizetésképtelenné, öt és fél milliárd dollár értékű vagyontárgyait (a hatvanhat műholdból álló rendszert) ezután egy nemzetközi konzorcium vásárolta fel potom huszonötmillió dollárért. Alig egy hónappal később az utóbbi összeg háromszorosára rúgó, húszezer telefonra szóló megrendelés érkezett az újjászerveződő céghez az amerikai védelmi minisztériumtól.

Verne Gyula írta az üzleti tervet

"Nem csak a World Trade Center elleni támadással kapcsolatos dolgokról, vagy a Pentagonról van szó itt. Az emberek felismerték ennek az alternatív rendszernek az általános értékeit." - vélte Jennings.

A Motorola berkeiben gründolódott cég kezdeti jövőképe a dotkom konjunktúrában gyökerezett. Az Iridium a világszerte utazgató üzletembereket célzó "egy szám, egy telefon, mindenütt" elképzelése azonban olyan piacot vett célba, amely ilyen formában vagy soha nem létezett - vagy ha létezett, az a száz ember is elszegényedett azóta.

Mondom, hogy kell

Az Iridium második életét igazgató menedzsment más megközelítést választott. A kezdeti héttől tizenhárom dollárig terjedő percdíjakat egy dollár ötven centre mérsékelték. Az egykoron háromezer dolláros műholdvevő telefonokért ma már elég ezerháromszázat kipengetni - aki még jobban szeretne járni, az ötszáz dolcsiért szerezhet használt telefont.

Az üzleti stratégia is más irányt vett. A csipkegalléros lányok ezúttal nem boltokban várják a vásárlókat, hanem olaj- és gázipari konszerneket, hajózási vállalatokat, légitársaságokat és hirtelen haragú utazó favágókat látogatnak.

Az űr túl messze van

A piacelemzők azonban további alagutat látnak az alagút végén. Úgy vélik, az Iridium sikerének további akadálya lehet, hogy áraik még mindig nagyon magasak a földi telepítésű mobilrendszerekéhez képest.

A földiek egyébként lassan adatátviteli kapacitásban is kezdik utolérni a műholdas rendszert. Ugyancsak rontja az Iridium esélyeit, hogy a műholdakba épített technikai előny egyre csak fogy, így végeredményben eltűnhetnek az égi és földi antennákon zajló kommunikáció gyakorlati különbségei.