Ágnes
-1 °C
2 °C

Hiába várunk a helyfüggő szolgáltatásokra?

2007.06.18. 22:33
Igény lenne a felhasználó földrajzi helyzetétől függő szolgáltatásokra, csak éppen nincs használható üzleti modell, és a mobiltársaságok sem mutatnak nagy érdeklődést.

Helyfüggő mobil és internetes szolgáltatásokról tartott vitafórumot a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) és a Magyar Mobilmarketing és Tartalomipari Egyesület (MMTE). A szakemberek arra keresték a választ, hogy vajon miért nem elterjedtek hazánkban a jól működő helyfüggő alapú szolgáltatások.

A helyfüggő szolgáltatások (angolul Location Based Services, LBS) arra épülnek, hogy a szolgáltató valamilyen technológia segítségével megállapítja az előfizető földrajzi helyzetét, és ennek a helyzetnek megfelelő tartalmat továbbít felé. Más országokban már rég működnek helyfüggő társkereső szolgáltatások, amelyek az egymás közelében tartózkodó embereket hozzák össze, de a technológia akár gyógyászati információk továbbítására is alkalmas lehet.

Védtelen felhasználók

Juhász Károly, az Nemzeti Hírközlési Hatóság fogyasztói jogokért felelős szakembere ara hívta fel a figyelmet, hogy a felhasználókat meg kell kímélni a helyfüggő spamtől, és mindenképpen a fogyasztóra kell bízni a döntést, hogy szeretne-e bármilyen helyfüggő tartalmat. Különösen fontos a gyermekek tájékoztatása, hiszen külföldön is főleg ők az LBS használói.

Bár a helymeghatározás különféle alternatív módszerekkel megoldható (vannak GPS, bluetooth és wifi alapú LBS megoldások is), a legmegfelelőbb helyfüggő szolgáltatások külföldön is a mobilszolgáltatóval való együttműködéssel valósultak meg, derül ki az MMTE közleményéből. A hazai mobilszolgáltatók portáljain vannak ilyen szolgáltatások, amelyekkel például szálláshelyeket, éttermeket vagy mozikat lehet keresni, de a független tartalomgyártók nem tudtak még előállni helyfüggő szolgáltatásokkal. Lehet, hogy nekik előbb valamelyik alternatív megoldással kell elindulniuk, és ha a szolgáltatók rájönnek, hogy kimaradtak a buliból, talán kiadják nekik az LBS szolgáltatásokhoz szükséges információkat.