Klaudia
-3 °C
3 °C

A mobilpornó 'időzített bomba'

2004.06.14. 11:00
A harmadik generációs készülékek megjelenésével egyre nagyobb kereslet lesz a mobiltelefonos felnőtt tartalmakra, ez azonban újabb problémát is felvet: hogy hogyan lehet távol tartani a kiskorúakat a mobilra letölthető pornótól, figyelmeztet egy piackutató cég.
Az európai mobilcégeknek meg kell oldaniuk, hogy a felnőtt tartalmak valóban csak felnőttekhez juthassanak el, figyelmeztet a Current Analysis piackutató cég. A Register beszámolója szerint a vállalatokra visszaüthet, ha nem találják meg az egyensúlyt a csábító bevételek és a szülői aggodalmak között. A figyelmeztetés oka, hogy az újabb készülékek már jó minőségben képesek képeket megjeleníteni vagy rövid videókat lejátszani.

Törődniük kell vele

"Nagy felfutás lesz, amikor megérkezik a 3G és a kemény pornó hozzáférhetővé lesz 3G-telefonokon" - mondta Bena Roberts,a jelentés szerzője az Electricnews.net-nek. A tanulmány azt állítja, hogy csak keveset lehet tenni a mobilos felnőtt tartalmak kontrollálására.

A jelentés kitér arra, hogy Írországban regisztrálni kell az új 3G-telefonokat tulajdonosaiknak, így próbálják távol tartani a kiskorúakat a felnőtt tartalmakról. Az ír mobilcégek iparági szövetsége külön programot indított a szolgáltatásaik biztonságos és felelősségteljes használatának elősegítésére. A program részeként elkészítették az iparági szabályozást, egy útmutatást a szülők számára és egy kísérleti tartalomszűrő alkalmazást is. A mobilszolgáltatóknak meg kell mutatniuk, hogy törődnek a kérdéssel, később csak így kerülhetik el a pereket, véli Roberts.

Felvilágosítás

Számos mobilszolgáltató, így a brit O2 vagy az Orange, a német T-Mobile, a spanyol Telefonica Moviles és a portugál Vodafone és az olasz Wind is az adatforgalomból származó bevételeinek nyolcvan százalékát felnőtt tartalmakból, társkereső- és csevegőszolgáltatásaiből szerzi. Bár az ír szolgáltatók közvetlenül még nem kínálnak ilyen tartalmakat, Roberts elmondta, hogy már ebben az országban is elérhetők ezek egyéb cégektől.

A jelentés szerint a mobilszolgáltatóknak hangsúlyt kell fektetniük a szülők felvilágosítására, és hagyniuk kell, hogy a felhasználók döntsék el, melyik tartalmat érzik elfogadhatónak, és melyiket nem. A cégeknek azt is meg kell fontolniuk, hogy engedik-e a kártyás mobilokon a felnőtt tartalmak letöltését, vagy a német példát követik, ahol olyan SIM-kártyát is lehet kérni, ami nem támogatja ezeket a szolgáltatásokat, áll a jelentésben.