Valér
4 °C
8 °C

Megjelent az első Microsoft-Intel mobiltelefon

2003.08.12. 23:47
A telefon az Intel és a Microsoft 2002-ben a Cannes-i mobil technológia szakvásáron bemutatott tervein alapul. A beszélgetések lebonyolítása mellett alkalmas zeneszámok és videók lejátszására, képek küldésére és fogadására és napló vezetésére is.
Idén ősszel jelenik meg a piacon a Microsoft és az Intel közös erőfeszítése eredményeként kifejlesztett mobiltelefon a tajvani MiTAC termékeként. Ez lesz az első olyan mobiltelefon, amely a világ legnagyobb félvezetőelem-gyártója, az Intel chipset-jét és a Microsoft mobil operációs rendszerét alkalmazza. Mindkét óráscég szemet vetett a 450 millió terméket forgalmazó mobiltelefon világpiacra.

Az eredetileg számítógépeket gyártó MiTAC saját weboldalán mutatta be 8380 típusjelű "Mio" márkanevű legújabb termékét. A MiTAC készüléke a beszélgetések lebonyolítása mellett alkalmas zeneszámok és videók lejátszására, képek küldésére és fogadására és napló vezetésére is.

Jön a PC korszak?

A telefon az Intel és a Microsoft 2002-ben a Cannes-i mobil technológia szakvásáron bemutatott tervein alapul. A tervek valósággal sokkolták a mobiltelefon szakmát, mivel előrevetítették a mobil technológia "személyi számítógépesedésének" a veszélyét. Minden ellenkező híreszteléssel szemben a Microsoftnak és az Intelnek köszönhető ugyanis, hogy a számítógépek közhasznú cikkekké váltak. Egy hasonló folyamat kialakulása a mobiltechnológiában természetszerűleg megcsontosodott ipari érdekekbe ütközne. Ezért aztán az ipar meg is tett mindent a két cég igyekezetének az ellehetetlenítésére. A Microsoft és az Intel ezután olyan piacra és üzletre éhes távol-keleti cégekkel, mint a MiTAC és a High Tech Computer (HTC) vette fel a kapcsolatot. A Reuters értesülése szerint a világ második legnagyobb mobiltelefon gyártója, az amerikai Motorola is piacra dobja Microsoft operációs rendszerrel működő telefonját.

A MiTAC telefont az idei év harmadik negyedévben lesz kapható Európában is 500-530 eurós áron.