Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Autónavigáció mobiltelefon segítségével

2001.12.11. 11:50
Mobiltelefonon elérhető navigációs segítséget kaphatnak rövidesen a brit autósok. A folyamatosan frissített központi térképadatbázison alapuló szolgáltatást egy drága mobilhívás áráért vehetik majd igénybe előfizetői.
Rövidesen újfajta autónavigációs szolgáltatást vezetnek be Nagy-Britanniában. Szemben a hagyományos megoldással, ahol egy a kocsiba beépített berendezés CD-lemezen tárolt térképről adja meg az információkat, ez a rendszer központi adatbázisra támaszkodik és az autós mobiltelefonján keresztül ad útbaigazítást - tudósít a Financial Times.

Digitális térképadatbázisra épül

Az újdonság szíve a digitális térképkezelés technológiája, amelyet a kormányzati ügynökségek, a közszolgáltatók (például az áramszolgáltatók) és a katonai titkosszolgálatok egyre intenzívebben használtak az elmúlt három évtizedben, de eddig úgy tűnt, nem értékesíthető tömegesen.A brit projektet a Yeoman nevű kis, tőzsdén jegyzett társaság indította, amely eddig is hasonló kínálattal lépett piacra: a globális helymeghatározó rendszert (GPS - Global Positioning System) kihasználó navigációs segítséget nyújtott hajótársaságoknak.

Szóbeli útbaigazítást ad az automata

Az országúti útbaigazításhoz a vezetőnek fel kell hívnia egy bizonyos telefonszámot és meg kell adnia hol van, illetve hogy hova akar eljutni. A hívás nyomán kapcsolatba kerül a szigetország részletes térképét tartalmazó adatbázissal, erre támaszkodva egy géphang elmondja, merre menjen. Ha a felhasználónak GPS-berendezése is van, akkor a rendszer mindig a pillanatnyi helyének megfelelő részinformációt közli vele.

A szolgáltatás ára megegyezik egy drága mobilhíváséval. Minthogy ez a rendszer központi térképre támaszkodik, amelyet az útlezárások, forgalmirend-változások ismeretében folyamatosan frissítenek, mindig naprakész adatok alapján ad útbaigazítást. Egy ilyen rendszer kiépítésének technológiai alapjai régóta rendelkezésre álltak, csak eddig senkinek nem jutott eszébe, hogy összehozza a digitális térképkezelést és a mobiltávközlést.

Külföldön is terjeszkednének

A Yeoman a cambridge-i Laser-Scan térinformatikai vállalkozás tavalyi megvásárlásával jutott hozzá a szükséges speciális szoftverhez. Reményeik szerint a kezdeti 10-20 ezer felhasználóról később milliós nagyságrendűvé nő ügyfélkörük és kiterjeszthetik tevékenységüket Nagy-Britannián kívülre is.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft