Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Mobilszolgáltatók gátolják a mobil internet terjedését

2006.11.15. 12:05
Felkaptuk a fejünket a Pannon wapozásra csábító új akciójára, miszerint az új előfizetők ingyen letölthetnek egy megabájtot.

Izgalmas új akcióval próbálja netezésre és wapozásra csábítani a mobilozókat a Pannon. Az új előfizetők, illetve akik új készüléket vásárolnak, ingyen letölthetnek egy megabájtot wapon, sőt ha feltelepítik az Opera Mini böngészőt a készülékükre, akkor webezni is tudnak.

Kora délután a Pannon sajtóosztályától megtudtuk, hogy az ajándék nyolcszáz forintot ér, hiszen az előfizetőknek a MobilAdat Start csomagot aktiválják ajándék egy megabájtos kerettel. Ezzel szemben az új előfizető valószínűleg több tízezer forintot költ. Ráadásul ha megnézzük a Pannon más adatcsomagjait, akkor rájöhetünk, hogy egy megabájt letöltése ennél sokkal kevesebet, 166 forintot vagy akár csupán 8,66 forintot is érhet.

Szolgáltatók a szolgáltatás ellen

Érdemes alaposan megvizsgálni a Pannon adatcsomagjainak az árait, mert nagyon érdekes következtetéseket lehet levonni arról, hogy a cég miként próbálja segíteni a mobilozási szokások változását. Alapból nem kell semmilyen alapdíjat kifizetni, ami szimpatikus lehet egy kezdő érdeklődőnek, az viszont már korántsem mondható baráti ajánlatnak, hogy 1 megabájtnyi adatforgalomért 800 forintot kell kifizetniük. Ezzel szemben aki előfizet a legolcsóbb, 500 forintos csomagra (MobilAdat 3), annak már csak 166 forintjába kerül egy megabájt, és összesen három megát szabadon letölthet.

A legdrágább, havi 13 ezer forintos csomag előfizetői azonban már csak 8,66 forintot fizetnek 1 megabájtért. Arra a felvetésünkre, hogy a legdrágább csomagot biztosan nem adja veszteséggel a Pannon, Hajnal Géza mobil adat és- üzletfejlesztési igazgató azt nyilatkozta lapunknak: "A csomagot úgy alakítottuk ki, hogy hosszú távon kifizetődő legyen, figyelembe véve a tervezett ügyfélszám alakulását."

Érthetetlen, hogy a kezdő internetezőket, akik kedvező áron talán szívesen megismerkednének a mobilos internetezéssel, esetleg néha letöltenék az emailjeiket, miért szívatják majdnem százszoros árral. Így nehéz nagy ügyfélszámot elérni, a mobilos internetezés irányába terelni a tömegeket, majd mindenféle prémium szolgáltatásokat eladni nekik.

Persze nem csak a Pannon követ ilyen üzleti tervet. A T-Mobile kezdőknek szánt Net One adatcsomagjának értékét olyan nehéz kiszámolni, hogy csupán emiatt is alkalmas lehet a netezők távoltartására. Számításaink szerint munkanapon nap közben 1 megabájt körülbelül hétszáz forintba kerülhet, kedvezményes időszakban pár száz forinttal olcsóbb. A legolcsóbb havidíjas csomagnál (Net 50, 1890 forint) 37 forintba kerül 1 megabájt, a legdrágábbnál (Net 1000, 9590 forint) viszont már csak 9,5 forint 1 megabájt, és a keret túllépése után is csak 10 forintot kell kifizetni megabájtonként.

Drága sávváltás

A Vodafone különválasztja a wapot és az internetet, és csak akkor érvényes az általunk kiszámolt megabájtonkénti ár, ha a felhasználó az utolsó bitig kihasználja az adatletöltési keretét. A Vodafone leginkább úgy szívatja a felhasználóit, hogy sávos árképzést használ, magyarán aki túllépi a keretet, nem kilobájtonként fizet, hanem átkerül a következő sávba, ami azonnal több ezer forintos többletkiadást jelent.

A legolcsóbb, 600 forintos wap csomagnál 120 forintba kerül 1 megabájt, a legdrágább, 1800 forintos wapos csomagnál csupán 18 forintba. Az alap internetes csomagnál (Internet 50) nagyjából negyven forint 1 megabájt, az Internet 200 szolgáltatásnál 15, 14, illetve 13 forintba kerül egy megabájt attól függően, hogy a 0-200, 200-500, vagy az 500-1000 megabájtos sávban jár-e éppen a júzer. A legkomolyabb Internet Giga ajánlatnál 9,9 forint egy megabájt.