József, Bánk
-7 °C
0 °C

Jogtiszta fájlcsere mobiltelefonon

2003.10.14. 13:32
A Warner Music és a Bertelsmann kiadók hétfőn olyan új másolásvédelmi technológiát mutattak be, amelynek felhasználói a mobiljukra letöltött számokat továbbküldhetik barátaiknak. A hétfőn a genfi ITU Telecom World 2003 kiállításon bemutatott OMA technológia lehetővé teszi a kiadóknak a csereberélt számok után járó jogdíjak beszedését.
Az új digitálisszerzőijog-kezelő technológia voltaképpen egy korlátozott fájlcserélő (peer-to-peer) hálózat, melyen át az MMS-képes mobilok tulajdonosai képeket és hangokat tudnak küldözgetni egymásnak. Az Open Mobile Alliance mobilipari szövetség szabványára épülő, OMA nevű technológiát a svéd Beep Science vállalat fejlesztette ki.

Pénzükhöz jutnak

Az új technológia lehetővé teszi a lemezcégek számára, hogy nemcsak a központi szerverről letöltött számok, hanem a felhasználók között csereberélt minden egyes szám után is beszedjék a jogdíjakat, nyilatkozta Jan Rune Hetle, a Beep Science igazgatója.

Kalózveszély

A mobiltelefonokra vásárolt tartalom forgalma gyorsan nő, a Jupiter Research becslése szerint 2007-re az európai piacon kilencszeresére nő a csengőhangok és operátorlogók jelenlegi forgalma, és eléri az évi 3,7 milliárd eurót. Mark Mulligan, a cég elemzője ugyanakkor szkeptikus az új technológia életképességét illetően. "A dolog remekül működik, ha a felhasználók csak a biztonságos szerverekről tudják letölteni a zenéket. A digitális szerzői jogvédelem azonban megkerülhető, ha kalózmásolatokat szereznek."

Az új technológiát a Beep Science és a Netsize Group mobiltechnológiai vállalat közösen kínálja Európa ötven mobilszolgáltatójának, köztük a Vodafone-nak és a Swisscomnak is. Az OMA egyelőre csak a Nokia 6220-as telefonján működik, ám várhatóan a Siemens és a Samsung is kompatíbilis készülékeket jelent be.