Bernát, Felícia
EUR 383,67 Ft
USD 363,29 Ft
8 °C
30 °C

Svéd-japán polihisztor

2003.01.20. 17:47
A Sony Ericsson P800-as telefonja újabb példája annak a trendnek, mely egy készülékbe igyekszik pakolni a tévétávirányítót, a slusszkulcsot, a személyi asszisztenst, a telefont és a vibrátort. A fejlesztés gyökeresen új formát nem eredményezett, új alkalmazások garmadáját azonban igen.
A készülék négy telefon újításait egyesíti magában. A lehajtható billentyűzetet az Ericsson korábbi smart phone-jától örökölte, az ötállású tekerőgomb pedig a Sony Z7-es modelljéről lehet ismerős. A P800-as formájában és színvilágában a T300-asra emlékeztet, míg a beépített kamera a Nokia 7650-eséhez hasonló.

Amatőr kép, profi hang

A telefon igen könnyen kezelhető, hála a már említett navigációs gombnak. Készítői igyekeztek másképp is megkönnyíteni a használatát, így az internet elérése, illetve a fényképezés is egyetlen gombnyomással megoldható. Háromféle felbontásban fotózhatunk, (640*480, 320*240, 160*120 pixel), bár a képélesség nem az igazi. A készülék a Nokia 7650-es kamerájánál gyorsabban, 2-3 másodperc alatt készíti a képeket, melyek minősége a legnagyobb felbontás esetén hasonló a Nokiához, ám még így is csak homályos, elmosódott fotókra számíthatunk.

A készülék polifonikus hangzása szenzációs, döbbenetes élethűségben szólalnak meg a legkülönfélébb csengőhangok. MP3-lejátszóként használva az olcsóbb MP3-walkmaneket alázza, a készlethez mellékelt sztereó headset pedig fülhallgatóként használva is megállja a helyét. Ugyancsak jó minőségben képes videofájlokat lejátszani. Az akkumulátor azonban kevés a feladathoz: a hivatalos weboldal szerint 13 óra beszélgetési és 400 óra készenléti időt bír, a beszélgetésekkel tarkított teszt során ellenben másfél nap alatt lemerült.

Miniszámítógép

A telefonba a Symbian 7.0-s szoftverét építették be, a vetélytárs 7650-es Nokián a 6.0 verzió fut. A P800-asban lévő program gyakorlatilag megegyezik a kéziszámítógépekben használt Symbian-verzióval, így teljes értékű személyi asszisztensként használható. A telefon menürendszere sokkal inkább hasonlít egy PC-éhez, mint telefonéhoz.

A flip lehajtásával aktivált menü a tekerőgombbal navigálható, a gomb benyomásával pedig a kiválasztott programot lehet elindítani. Egy szűkített menüt behajtott flippel is elérhetünk. Ekkor azonban kissé nehézkessé válik a használata, hiszen igen nehéz (legalábbis eleinte) eldönteni, hogy az adott pont eléréséhez éppen felfelé, vagy lefelé kell billenteni a tekerőkét.

Mivel a telefont miniatűr PC-ként is használhatjuk, nem maradhat el belőle a memóriakártya sem, amely gyárilag 16 megabájtos, ám 128 megabájtig lehet bővíteni. Ekkor már egyáltalán nem kell spórolni a szórakoztató funkciókkal, hiszen ekkora helyen körülbelül két órányi mp3-at lehet tárolni. Maga a kártya az immár hagyományos tartozéknak tekinthető fényceruza alatt kapott helyet, és ellentétben néhány korábbi megoldással, kivétele és berakása egyáltalán nem nehézkes.

Több nyelven beszél

A készülék egyéb kütyükkel többféle módon képes kommunikálni: infraporton, Blue Tooth segítségével, vagy USB-n keresztül. Ez utóbi segítségével igen könnyű szinkronizálni a számítógéppel a telefont. Az adat CD felinstallálása után ugyanis gyakorlatilag a Windows Intézővel megegyező felületet kapunk, amelyen csupán át kell húzni a telefonra, vagy onnan a PC-re a megfelelő fájlokat. A P800 jóformán az összes létező fájlformátumot ismeri.

A mobil irodai alkalmazások közül a telefonon futó Microsoft Outlookot, a a Lotus Notes-ot, illetve a hagyományos naptárfunkciókat érdemes kiemelni. Az internetet vagy WAP, vagy pedig hagyományos böngésző segítségével érhetjük el. A készülékbe 4-1 GPRS-t is beépítettek, és faxok küldésére, fogadására is alkalmas. A beszédforgalmat akadályozza a telefon visszhangossága, mely az Ericsson telefonok öröksége. A telefonban minden kimondott szavunk visszhangzik, ezért a másik fél néha nehezen érthető rajta.

Hívásokat kezdeményezni és fogadni hangutasításokkal is lehet. A flip eltávolítható a készülékről, ekkor egy virtuális billentyűzetet kell rajta aktiválni. A jövőbeni felhasználóknak fontos lehet, hogy a Nokia 7650-essel ellentétben a P800-ashoz hagyományos autós kihangosítószettet is lehet majd kapni.

Sakk és lövöldözés

A készülék grafikájára jellemző, hogy a Men in Black II. 3D-s lövöldözős játék is vígan fut rajta. A kevésbé agresszívak kedvéért egy remek pasziánszot, illetve egy Selma névre hallgató sakkprogramot is magában rejt a készülék. Igaz, ez utóbbinál nincs mód szinteket állítani, ezért a hobbisakkozót sokszor nehéz feladat elé állítja a gép.

A kijelző 208*320 pixeles, és a rajta látható programoktól függően vízszintesen, vagy függőlegesen is használható. A szövegbevitelre három módszer áll rendelkezésre: a billentyűzet sokszori nyomkodása, virtuális 101 gombos klaviatúra, illetve kézírásfelismerő program. Nem muszáj a cerkával molyolni, a gép felismerte az ujjbeggyel a képernyőre rajzolt karaktereket is.

A P800-as voltaképpen egy olyan kéziszámítógép, amely sok egyéb más funkciója mellett telefonálásra is alkalmas. Viszonylag könnyen kezelhető, ám akad néhány hiányossága, ilyen például, hogy lezárt flip mellett csak a készülék memóriájában lévő nevek érhetőek el, a SIM kártyán tároltak nem. A telefon hajlamos elfelejteni egyes beállításokat, így hiába jelöli ki a felhasználó, hogy melyik névjegyzéket akarja használni ki-be kapcsoláskor automatikusan a készülék memóriája az alapértelmezett. A készüléket itthon február végén kezdik forgalmazni, árát egyelőre nem közölték.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek