Auguszta
-3 °C
2 °C

Sikoltással riaszt a lopott mobil

2006.10.03. 12:02
Az ellopott mobiltelefonok nagy része neppereknél köt ki, és új kártyával, új tulajdonosnál működik tovább boldogan. A britek különleges fegyverrel harcolnak a tolvajok ellen: a mobil sikolt, ha ellopják, és az adatok is eltűnnek róla.

Rövid időn belül két brit cégnek is eszébe jutott ugyanaz az ötlet: ha ellopják a mobilt, a készülék fülsiketítő hangot bocsát ki, ezzel igyekszik lebuktatni a tolvajt. A Synchronica augusztus végén mutatta be a Windows Mobile operációs rendszert futtató telefonokra szánt szoftverét, a Mobile Managert, amely képes arra, hogy a lopás bejelentése után figyelmeztető hangot bocsásson ki, és arra is, hogy a telefonon tárolt adatokat letörölje, így akadályozva meg, hogy azok rossz kezekbe jussanak.

Hasonlóképp működik egy másik brit rendszer, a Remote XT okostelefonokra szánt riasztója, amelyet október elején mutattak be. A mobiltelefon-gyártók bűnözésellenes fóruma által támogatott Remote XT havi 10 fontért (4000 forint) sikongatja meg a lopás bejelentésekor az eltulajdonított mobiltelefont, a kijelzőre kiírja, hogy "Ez a telefon lopott", letörli a készülékről az összes adatot, és egyúttal saját szerverein eltárolja az információt, így nemcsak tolvajok, hanem kémek ellen is hasznos. Mivel a szoftvertől távirányítással megfosztott készüléket csak jogos tulajdonosa tudja használni, a cég azt reméli, hogy csökken a lopások száma - az Egyesült Királyságban évente 700 000 mobil tűnik el, igaz, ezek egy részét nem ellopják, csak elveszítik.

Gyorsan kell szólni

A Remote XT legnagyobb hiányossága természetesen az, hogy a szolgáltató a riasztást csak a lopás bejelentésének pillanatában tudja aktiválni, így a siker jórészt attól függ, milyen hamar veszi észre a tulajdonos, hogy lenyúlták a mobilját. Ez állítólag nem okoz nagy gondot, a statisztikák szerint ugyanis a tulajdonosok nagy része a mobil eltűnését a lopástól számított 30 másodpercben észreveszi ( a pénztárca eltűnésének felfedezése ezzel szemben átlagosan egy óra), tehát van esély arra, hogy a tolvaj még a közelben van, amikor felsikolt a mobil.

Ha a tolvaj nem kapcsolja ki a mobilt, a szolgáltatóktól bekért adatok alapján, sőt az Index információi szerint azok nélkül is meg lehet határozni, hol van a készülék - erre Magyarországon az elmúlt években több komoly bűnténynél is sor került, de egyszerű lopás esetén a rendőrség nem foglalkozik az eltűnt mobilok helyzetmeghatározásával.

A lopott mobil felkutatására, vagy legalább a tolvaj nyilvános megszégyenítésére alternatív eszközök is bevethetők: egy hónapja netes sztár lett annak a tolvajnak a kutyájából, akinek mobilja tudtán kívül a ShoZu-ra töltötte fel a telefonnal készített családi képeket.