Edina
-12 °C
-3 °C

Kémkedő SMS-üzenet

2001.12.18. 08:58
A GSM-hálózatok lehetőségeit kihasználó szoftverrel a címzett készülékének státusát ellenőrző "SMS-ping" üzenet küldhető. A lekérdezésből a készülék használója semmit nem észlel. 2001 első negyedévében világszerte több mint 50 milliárd rövid szöveges üzenetet (SMS) váltottak a mobiltelefonálók.
Egy mobiltelefonokra írt alkalmazása révén különös biztonsági rést tárt fel a Gate5 berlini start-up vállalkozás. A fejlesztőcég a weboldalán egy időre elérhetővé tette a telefonokat lenyomozó eszközt.

Az alkalmazást a mobiltelefon egyik kényelmi kiegészítőjének szánják. Az eszköz demováltozata iránt támadt hatalmas érdeklődés miatt az új fejlesztést később jelszóval védték le.

Gyanútlan mobilfelhasználók

A pingelés segítségével megállapítható, hogy egy bizonyos telefon be van-e kapcsolva. A kísérletek azonban azt mutatják, hogy a telefonok semmivel nem jelzik a felhasználónak, hogy éppen lekérdezték az üzemállapotukat.

A ping alatt rendszerint egy kis programot vagy az általa elküldött adatcsomagot értik. Ennek segítségével ellenőrzik az interneten vagy más hálózatokon a számítógépek elérhetőségét.

Az SMS-ek világában a ping hasonló célokat szolgál. Amikor valaki le akar ellenőrizni egy idegen mobiltelefont, átküld neki egy titkos SMS-t. Ha az érintett készülék be van kapcsolva, az SMS anélkül megérkezik, hogy azt a felhasználó látná.

Jelszóval védték le a pingprogramot

Az üzenet küldője azt az választ kapja, hogy a megcélzott telefon be van kapcsolva. Ha a titkos SMS-t nem fogadják, olyan értesítés jön, hogy a telefon üzemen kívül van.

Az SMS-ping funkciót tartalmazó SMSC-eszköz, melynek demóverzióját a Gate5 már eltávolította a honlapja nyilvános részéről, a fejlesztőcég szerint csupán aktivizálja a mobiltelefonok egyik meglévő, de nem használt funkcióját. Vagyis "a GSM-hálózatok normális tulajdonságainak kombinációját" használja.