Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Magyarok írtak fájlcserélőt mobilra

2008.03.03. 09:00
Hibrid fájlcserélő rendszert készített a műegyetem és a Nokia Siemens Networks, amely szerverrel segíti a megosztott tartalmak terjedését.

Mobilokon is lehet képeket, zenéket és filmeket csereberélni, és nemcsak bluetooth kapcsolaton vagy infrán küldhetők át a fájlok egyik készülékről a másikra, hanem fájlcserélő – p2p – szoftverekkel is. Ilyen programokat készítenek a budapesti műegyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatika Tanszékén, és a fejlesztésben a Nokia Siemens Networks is részt vesz. A cég 1999 óta kapcsolatban áll az oktatási intézménnyel, és évek óta közösen kutatják a multimédiás tartalmak hatékony megosztását. Eredményeiket valószínűleg a mobilszolgáltatók hasznosítják majd, ha tetszik nekik az ötlet.

Áramevő szoftverek

Számítógépre könnyebb fájlcserélő szoftvert írni, mint mobilra, mert kevésbé kell ügyelni az erőforrások használatára. Arra még odafigyelnek a programozók, hogy ne fogyjon sok RAM, de arra már kevésbé, hogy ne fogyjon túl sok áram. Márpedig a mobilra fejlesztőknek meg kell barátkozniuk azzal a gondolattal, hogy a magas energiafogyasztásért a szoftver is felelős, és ezért hatékony kódot kell írniuk. Nem megengedhető, hogy néhány fájl letöltése miatt lemerüljön az aksi, mondta az Indexnek Kelényi Imre, aki Ekler Péterrel és Forstner Bertalannal együtt fejleszti mobilos fájlcserélő klienseket.

Az egyik legismertebb mobilos fájlcserélő a SymTorrent, amely ugyanúgy működik, mint a számítógépen futó BitTorrent kliensek, csak éppen körömnyi a kezelőfelülete. Wifin vagy mobilhálózaton csatlakozik az internetre, és egy .torrent kiterjesztésű fájl megnyitása után elkezdi összeszedi a keresett fájl apró darabkáit, amelyekből a végén összeáll a teljes állomány. A SymTorrent kijelzi a letöltés sebességét és állapotát, az adatátvitel szüneteltethető vagy leállítható, és természetesen nemcsak letölteni lehet, hanem megosztani is.

A megszerzett fájlok megosztásával viszont a mobilos felhasználók nem törődnek. Forstner Bertalan elmondta, hogy a mobil fájlcserélőt átlagosan tizenöt percig működtetik, tehát a felhasználók megszerzik, amit akarnak, és utána inkább kikapcsolják a programot. Ennek az okát az anonim statisztikából nem tudták kideríteni a műegyetem kutatói, de nem nehéz logikus magyarázatot találni: valószínűleg nem szeretnék lemeríteni az akkujukat. A statisztikák ugyanakkor azt is kimutatták, hogy a mobilkliens praktikus eszköz, a felhasználók hetente többször elindítják.

Egy mindenkiért

Roppant hatékonyan lehet multimédiás tartalmakat terjeszteni a BitTorrent segítségével, hiszen a rengeteg felhasználó – amennyiben egyesek a megosztásban is részt vesznek – átvállalja a szerverek munkáját, a letöltők egymásnak segítenek. Erre a hatékonyságra figyelt fel a Nokia Siemens Networks is, de az óriáscég felismerte, hogy a technológiának vannak hiányosságai, ezért született meg a Swarm nevű hibrid rendszer.

A Swarm is BitTorrent technológiára épül, de részben központosították, kiegészítették egy szerverrel, mondta Bakos Balázs, az NSN kutatási vezetője. Két okból volt szükség a szerverre. Egyrészt segíteni tudja a feltöltött tartalmak kezdeti terjedését, hiszen minél több helyen van megosztva egy fájl, annál könnyebb letölteni. A központi tárolón keresni is lehet, és amikor egy tartalom jobban elterjed, a szervert ki lehet iktatni a fájl forgalmazásából, így kevésbé lesz leterhelve. Másrészt az NSN-nek a potenciális vevők, a mobilszolgáltatók igényeit is figyelembe kellett vennie. Ezek a cégek kényesen ügyelnek arra, hogy ne terjesszék a jogvédett tartalmak kalózmásolatait. A központi szerver lehetőséget ad a tartalomszűrésre.

Nagyon fontos, hogy a felhasználók semmit se vegyenek észre a háttérben működő technológiáról, elég ha azt tudják, hogy melyik menüben kereshetik meg az ismerőseik által megosztott fotókat, vagy a kedvenc zenéiket. A szolgáltatók teljesen átszabhatják a szoftver kezelőfelületét, mondta Bakos Balázs, és maguk dönthetnek arról, hogy teljesen nyitott – például számítógépről és mobilról egyaránt szabadon elérhető – tartalomszolgáltatást akarnak-e nyújtani, vagy inkább csak egy zárt körnek adnak hozzáférést. A Swarm felhasználók által generált tartalmak (vicces videók, személyes fotók) megosztására és fizetős tartalmak, például jogvédett zenék és filmek terjesztésére egyaránt alkalmas.

Megnézik a felhasználókat

Sok jövőbeni lehetőség van a fájlcserélésben, az mp3 formátumú fájlokban lévő metaadatok elemzésével például kideríthető a felhasználó zenei ízlése. Így megoldható, hogy a fájlcserélő program először azokon számítógépeken indítson keresést, amelyeken valószínűleg vannak hasonló stílusú zenék. Az egyetemi fejlesztőcsoport egy helyi kooperáción alapuló klienst is készített, amellyel a felhasználók bluetooth segítségével közvetlenül összeköthetik mobiljaikat. A közvetlen kapcsolat ugyanis kevesebb áramot fogyaszt. Ez a verzió még kísérleti stádiumban van. Készült egy MobTorrent nevű kliens is, amely a SymTorrent javás verziója, azaz nemcsak a Symbian-alapú mobilokon fut, hanem kevésbé okos telefonokon is. A java több szempontból is hátrányban van a Symbianhoz képest, az interfész nem lehet olyan összetett, a fájlok kiválasztása pedig nehézkes, nem mindegyik javás telefon kezel fájlokat.