Diána
12 °C
27 °C

Kártyás mobilok uralják a piacot

2003.09.23. 16:06
Csökkenő számú vezetékes előfizető, dinamikusan bővülő mobilpiac és a lakossági internet-előfizetések növekedésének megtorpanása jellemezte a magyarországi távközlés jogi liberalizációjának első teljes évét - áll a Hírközlési Felügyelet (HíF) 2002-es éves jelentésében. A jelentés szerint a valódi versenypiac kialakulása hosszú folyamat lesz.
A liberalizációt követően a szolgáltatók száma 660-ra emelkedett úgy, hogy egy szolgáltató több szolgáltatást is nyújthat. Egy évvel korábban 626 szolgáltató volt jelen a magyar piacon. A vezetékes távbeszélő előfizetők száma 2002-ben is csökkent. Az év végére 3 652 525 bekapcsolt fővonalat tartottak nyilván a szolgáltatók, az egy évvel korábbihoz képest 83 ezerrel kevesebbet.

Főleg helybéliekkel beszélnek

Az ISDN vonalak száma decemberre elérte az 575 ezret, ez az összes fővonal 15 százaléka. A helyi hívások a kezdeményezett beszédcélú hívások 51 százalékát adták. A helyközi I. és II. zónában végződő hívások tették ki a forgalom egy tizedét, míg belföldi távhívások 37 százalékot értek el. Nemzetközi hívásokat az összes hívás két százalékában kezdeményeztek.

Lassul a mobilpiaci növekedés

Tavaly tovább bővült a mobilpiac, 12 hónap alatt az aktív SIM-kártyák száma több, mint 1,9 millióval - közel harminc százalékkal - emelkedett, decemberre elérte a 6,88 milliót. Az utolsó negyedévi magas értékesítés ugyan megemelte a mobilpenetráció szintjét, azonban az új előfizetések száma jóval az előző év hasonló időszakának növekménye alatt maradt. A megelőző év utolsó negyedévében 18,5 százalékkal bővült a piac, míg a 2002-es év hasonló időszakában a piacbővülés csak 9 százalékot tett ki.

Kártyás mobilból van a legtöbb

Az év végi 6,88 millió aktív SIM-kártya közül 5,37 millió - az összes 78 százaléka - volt a pre-paid előfizetések száma. Tavaly év végén az aktív SIM kártyák között 1,5 milliót használtak utólagos fizetési feltételekkel, ez az összes előfizetés 21,9 százaléka.

Háromszázötvenezer modemes netező

Tavaly megtorpant a lakossági internetelőfizetések növekedése. Ez részben a "Mindenkinek" csomag és a 150 forintos éjszakai kedvezmény megszüntetésének tudható be - áll a jelentésben. Az államilag támogatott internetcsomagok megjelenése valamelyest javított a helyzeten, így a távbeszélő hálózaton keresztül történő internet-hozzáférések száma az év végére meghaladta a 347 ezret. Nőtt a szélessávú szolgáltatások területe, különösen az ADSL-elérések száma.