Árpád
-2 °C
4 °C

Kártyás mobilok uralják a piacot

2003.09.23. 16:06
Csökkenő számú vezetékes előfizető, dinamikusan bővülő mobilpiac és a lakossági internet-előfizetések növekedésének megtorpanása jellemezte a magyarországi távközlés jogi liberalizációjának első teljes évét - áll a Hírközlési Felügyelet (HíF) 2002-es éves jelentésében. A jelentés szerint a valódi versenypiac kialakulása hosszú folyamat lesz.
A liberalizációt követően a szolgáltatók száma 660-ra emelkedett úgy, hogy egy szolgáltató több szolgáltatást is nyújthat. Egy évvel korábban 626 szolgáltató volt jelen a magyar piacon. A vezetékes távbeszélő előfizetők száma 2002-ben is csökkent. Az év végére 3 652 525 bekapcsolt fővonalat tartottak nyilván a szolgáltatók, az egy évvel korábbihoz képest 83 ezerrel kevesebbet.

Főleg helybéliekkel beszélnek

Az ISDN vonalak száma decemberre elérte az 575 ezret, ez az összes fővonal 15 százaléka. A helyi hívások a kezdeményezett beszédcélú hívások 51 százalékát adták. A helyközi I. és II. zónában végződő hívások tették ki a forgalom egy tizedét, míg belföldi távhívások 37 százalékot értek el. Nemzetközi hívásokat az összes hívás két százalékában kezdeményeztek.

Lassul a mobilpiaci növekedés

Tavaly tovább bővült a mobilpiac, 12 hónap alatt az aktív SIM-kártyák száma több, mint 1,9 millióval - közel harminc százalékkal - emelkedett, decemberre elérte a 6,88 milliót. Az utolsó negyedévi magas értékesítés ugyan megemelte a mobilpenetráció szintjét, azonban az új előfizetések száma jóval az előző év hasonló időszakának növekménye alatt maradt. A megelőző év utolsó negyedévében 18,5 százalékkal bővült a piac, míg a 2002-es év hasonló időszakában a piacbővülés csak 9 százalékot tett ki.

Kártyás mobilból van a legtöbb

Az év végi 6,88 millió aktív SIM-kártya közül 5,37 millió - az összes 78 százaléka - volt a pre-paid előfizetések száma. Tavaly év végén az aktív SIM kártyák között 1,5 milliót használtak utólagos fizetési feltételekkel, ez az összes előfizetés 21,9 százaléka.

Háromszázötvenezer modemes netező

Tavaly megtorpant a lakossági internetelőfizetések növekedése. Ez részben a "Mindenkinek" csomag és a 150 forintos éjszakai kedvezmény megszüntetésének tudható be - áll a jelentésben. Az államilag támogatott internetcsomagok megjelenése valamelyest javított a helyzeten, így a távbeszélő hálózaton keresztül történő internet-hozzáférések száma az év végére meghaladta a 347 ezret. Nőtt a szélessávú szolgáltatások területe, különösen az ADSL-elérések száma.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?