Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A T-Mobile jövőre elindítaná a 3G szolgáltatást

2004.08.17. 14:45
A mobilszolgáltató vezérigazgatója, Sugár András a cég sajtótájékoztatóján elmondta: a tervek szerint először Budapest belvárosában építik ki a szélessávú UMTS hálózatot, ezt követően a piaci igények szerint terjeszkednének.
A harmadik generációs UMTS mobilhálózat tenderének kiírása augusztus végére várható, és mint azt korábban megírtuk, van esély arra, hogy a hazai piacon most jelenlévő cégek lesznek a győztesek. Sugár András, a T-Mobile vezérigazgatója abban bízik, hogy a tender versenysemleges lesz, és jogi szempontból is megfelel minden elvárásnak, előírásnak. A vezérigazgató elmondta, hogy eddig összesen egymilliárd eurót költöttek hálózatfejlesztésre, és várakozásaik szerint még egymilliárd eurót kell elkölteniük fejlesztésre ahhoz, hogy az UMTS-hálózat is országos lefedettségű legyen. A harmadik generációs hálózat kiépítése egyébként két és félszer annyiba kerül, mint egy második generációs GSM-rendszeré, mert csak sokkal több bázisállomással biztosítható ugyanolyan lefedettség.

Lassú átállás lehet

Sugár András szerint akkor épülhet ki gyorsan az új hálózat, ha a pályázó társaságoknak nem kell magas licencdíjat fizetniük, és a piacon megfelelő igény mutatkozik az adattovábbításra. Ha 2010-ig az ügyfeleiknek legalább húsz-harminc százaléka nem igényli az UMTS-hálózat használatát, akkor az újgenerációs mobilkommunikáció viszonylag lassan indul el. A T-Mobile várakozásai szerint ügyfeleinek húsz százaléka még 2020-ban is a másodgenerációs, tehát a jelenlegi hálózatot, illetve ilyen típusú készüléket használ majd beszélgetésre.

A vezérigazgató ötven százalék esélyt lát arra, hogy a jelenlegi három mobilszolgáltató mellett egy negyedik új is pályázik majd az UMTS-licencre. Sugár úgy véli: a pályázat kiírójának nagy a felelőssége abban, hogy milyen fejlesztési ütemet szab meg a társaságoknak, és a leghelyesebb az lenne, ha a piaci igényekhez igazodhatnának. A T-Mobile egyébként azt tervezi, hogy 2005 végéig a Budapest belvárosában teremti meg az UMTS-lefedettséget.