Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

A szolgáltatók a számhordozás vesztesei

2004.04.21. 15:05
Előrejelzések szerint a Pannontól és a Westeltől a Vodafone-hoz vándorolnak a számhordozhatóság bevezetése után az előfizetők, de a várható váltások száma annyira elenyésző lesz, hogy azt még a jelenleg legkisebb előfizetői számmal rendelkező, legfiatalabb szolgáltató sem fogja rövidtávon érzékelni.
A TNS Hungary piackutató és tanácsadó cég felmérésében azokat a változásokat kívánta feltérképezni, melyek a május elsejével elinduló mobil számhordozhatóság eredményeképp várhatóak. A kutatás 1500 fős, magyarországi felnőtt népességre reprezentatív alapmintán folyt.

A felmérés szerint a számhordozhatóság ténye már a szolgáltatók ilyen irányú kommunikációja, a szolgáltatóváltásra buzdító kampányok kezdete előtt is magas, hatvan százalékos ismertségi szintet ért el a mobiltelefon-használók között.

Néhány százalék

A látszólag magas érdeklődés ellenére a számhordozhatóság lehetősége szinte észrevehetetlen mértékben fogja befolyásolni a mobilpiacot: a várhatóan elvándorló ügyfelek aránya mindössze néhány százalék. A rendkívül alacsony váltási arány oka elsősorban az, hogy az ügyfelek elégedettek jelenlegi szolgáltatójukkal. A piackutató szerint a 15-29 éves korosztály adja a kevés számú átcsábítható ügyfél nagy részét.

A számhordozhatóság vesztesei rövidtávon minden bizonnyal a mobilszolgáltatók lesznek, akik egyenként közel egymilliárd forintot fognak költeni a technikai megvalósításra, miközben a jelenlegi előfizetői nagyságrend mellett feltehetően egyikük sem érzi majd meg ennek az ügyfélszámnövelő hatását, írja a cég tanulmányában.

Nem fogja érezni

Fenti megállapításokat erősíti meg, hogy ha most teljesen szabadon választhatnának a mobiltelefon-szolgáltatók közül az ügyfelek, akkor döntő többségük kitartana jelenlegi cége mellett és ezt a számhordozhatóság lehetőségének ismeretének részletezettsége sem befolyásolja számottevően.

A Pannon GSM és Westel esetében a számhordozhatóság ténye kismértékű növekedést idézett elő azoknál, akik ez alapján látnak okot látnak a szolgáltatóváltásra. A Vodafone ügyfélbázisa stabilabbnak tűnik ebből a szempontból, így megállapítható, hogy a számhordozhatóság miatti ügyfélmozgások "fő iránya" a két vezető szolgáltatótól a Vodafone felé mutat, mindazonáltal a várható váltások nagyságrendje olyan elenyészőnek tűnik, hogy azt még a jelenleg legkisebb előfizetői számmal rendelkező, legfiatalabb szolgáltató sem fogja érzékelni rövidtávon.  • Vennék
  • Hírek