Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Döcögve indul a számhordozás

2004.01.25. 11:38
A héten megszülettek az első számhordozási szerződések, három nagyobb vállalat is szolgáltatót váltott korábbi vezetékes telefonszáma megtartása mellett. Az eddigi tapasztalatok szerint eleinte elsősorban az üzleti előfizetők veszik majd igénybe a lehetőséget, a számhordozás igazi felfutását a szakemberek későbbre várják, amikor már a mobilszámok is továbbvihetőek lesznek a szolgáltatók között.
A számhordozhatóságról a január elsején hatályba lépett új Elektronikus Hírközlési Törvény rendelkezik, eszerint a távközlési szolgáltatóknak lehetővé kell tenni, hogy az előfizető korábbi vezetékes telefonszámának megtartásával válthasson szolgáltatót. A rendelkezésre az európai uniós jogharmonizáció miatt is szükség volt.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) weboldala szerint a fővárosban nyolc szolgáltató, a Matáv, a GTS-Datanet, a Monortel, a BT Limited, az Invitel, a Pantel, a Tvnetwork és az eTel kért önálló számmezőt. Rajtuk kívül az országban még két vezetékes szolgáltató működik: az Emitel és a Hungarotel. Elvileg tehát ezt a tíz vállalatot választhatják azok, akik váltani szeretnének.

Még nem lehet becsülni

Az NHH szerint most még nem lehet megbecsülni, hogy pontosan hányan veszik majd igénybe az új lehetőséget. Az azonban a hivatal szerint bizonyosnak tűnik, hogy a telefonszolgáltatók első körben az üzleti előfizetők számára kínálnak majd a korábbinál kedvezőbb díjakat.

A tapasztalatok szerint ugyanis a vállalatok és intézmények szinte kivétel nélkül ragaszkodnak meglévő telefonszámaikhoz, és a számhordozhatóság lehetőségével élve úgy válthatnak olcsóbb szolgáltatásra, hogy az egyébként felmerülő járulékos költségekkel - például céges információs anyagok, névjegyek újranyomtatása, számátíratási díjak - nem kell számolniuk.

Húsz százalék

Számhordozhatóság
A távközlési rendszer azon alapszolgáltatása, amely minden telefonelőfizető számára, szolgáltatójának bármilyen okból történő megváltoztatása után is biztosítja a vezetékes vonal vagy az előfizetői kártya eredeti hívószámának megtartását. A számhordozhatóságot Magyarországon a 2004. január 1-én életbe lépő új hírközlési törvény teszi lehetővé. A törvény értelmében a vezetékes telefonszámok hordozhatóságát 2004. január 1-től, a mobiltelefon-számokét pedig 2004. május 1-től kell biztosítani. A törvény előírásai szerint a szolgáltatóváltás költségeit az új szolgáltatónak és az előfizetőnek közösen kell állnia, de a szabályozás a költségmegosztás arányait nem határozza meg. A mobiltelefonok esetén a számhordozhatóság felülbírálja a szolgáltatók által a saját hálózatukon belüli hívásokra adott kedvezményeket, ezért ezeknél a rendszereknél a hívás költségeinek a hívó fél számára való egyértelműsége érdekében az eredetitől eltérő szolgáltató által üzemeltetett telefonoknál még a kapcsolás előtt tudatni kell a hívóval a hívott készülék új szolgáltatójának adatait. (Forrás: www.enc.hu)

A Pantel a tavalyi év végén az önálló számmezővel rendelkező tíz szolgáltató közül egyedüliként állt elő akciós ajánlattal, melyben lehetőséget biztosított a számhordozásra is. Az ajánlatban akár harminc százalékos díjcsökkenést ígért a cég. A vállalat a kampány nyomán komoly érdeklődést tapasztalt a jelentős távközlési fogyasztással rendelkező cégek és intézmények részéről.

Az elsőként átkötötött ügyfél a repülőgépek nagyjavításával foglalkozó Lufthansa Technik Budapest Kft. volt. A vállalat a Pantel közleménye szerint várhatóan legalább húsz százalékot tud majd megtakarítani korábbi távközlési költségeihez képest.

A Pantel mellett az Invitel és a Matáv kötött a héten számhordozási szerződést, előbbi egy közelebbről meg nem nevezett budapesti gyógyszeripari vállalattal, utóbbi pedig a Dél-magyarországi MÉH Nyersanyaghasznosító Rt.-vel.

Fizikai korlátok

Természetesen nemcsak vállalatok, de a magán-előfizetők is válthatnak szolgáltatót, bár egyelőre még kevesen vannak tisztában a lehetőséggel. "Akinek igénye van rá, már válthat szolgáltatót" - mondta lapunknak Bölcskei Imre, a Matáv szabályozási igazgatója. Bölcskei hozzátette: bár a jogszabályok szerint a szolgáltatóknak adott esetben át kell engedniük a vonalakat a konkurenciának, a váltásnak mégis lehetnek fizikai korlátai, megeshet ugyanis, hogy a választott új szolgáltató nem tudja elérni az előfizetőt.

Bölcskei lapunknak elmondta, hogy azoknál a Matáv-ügyfeleknél, akik 2003. augusztus 31. előtt, előre meghatározott időre írták alá előfizetői szerződésüket, 2004. szeptember 1-ig megmarad a szolgáltatóhoz kötöttség.

Bölcskei szerint nagyon nehéz előre megbecsülni, hogy mekkora mozgás lesz a szolgáltatók között, hiszen a külföldi példák nagyon eltérő képet mutatnak. Ennek ellenére úgy véli, az első évben nem kell nagy vándorlásra számítani.

Csak egy űrlap

A magánelőfizetőknek egyelőre nem igazán éri meg szolgáltatót váltani, ezzel jelenleg inkább azok spórolhatnak, akik sok külföldi és mobilszámot hívnak, vagy sok távolsági hívást bonyolítanak, azaz a vállalatok, intézmények. Helyi hívások esetén ugyanis - az előzőekkel ellentétben - a magas összekapcsolási díjak miatt a szolgáltatók nem tudnak igazán egymás alá kínálni. A számhordozás magyarországi felfutását egyébként a szakemberek május utánra várják, akkor ugyanis már a mobil számok is továbbvihetőek lesznek a szolgáltatók között.

A szolgáltatóváltás különben meglehetősen egyszerűen elintézhető: az előfizetőnek csupán egy bejelentő űrlapot kell kitölteni az új szolgáltatónál, az ügy többi részét a telefontársaságok intézik el egymás között.

A törvényi előírások három napot adnak az új szolgáltatónak arra, hogy a változást a régi szolgáltató számára jelezze. A régi szolgáltatónak ugyancsak három napon belül kell eldöntenie, hogy a számhordozás megindítható-e: ha például az előfizetőnek számlatartozása van, akkor azt először ki kell egyenlítenie.

Ezt követően a két szolgáltató együttműködve elvégzi a szükséges műszaki tennivalókat a hálózatokban. A teljes átállás a bejelentéstől számítva legfeljebb tizenöt napot vehet igénybe.