Alfréd
-2 °C
2 °C

Tévédíjat fizethetnek a mobilosok

2003.11.07. 16:15
A Nokia új, tévéadás vételére is alkalmas mobiltelefonja vevőinek fizetniük kell, ha a készüléken akarják nézni a tévéműsorokat. A cég a múlt héten mutatta be 7700-as telefonját, mely jövőre kerülhet a boltokba. A csúcskategóriás készülék a zene- és videólejátszás mellett a digitális tévéadás vételére is alkalmas.
A legtöbb európai ország üzembentartási díj fizetésére kötelezi a tévékészülékek tulajdonosait. Az így befolyó összegből tartják fenn a közszolgálati csatornákat. Magyarországon a rendszerváltás után vezették be az üzembentartási díjat, ám 2002 júliusában eltörölték.

Évi 165 eurós díj

Finnországban mindenki számára kötelező a tévédíj fizetése, aki rendelkezik készülékkel, függetlenül attól, hogy milyen csatornákat néz. Az évi 165 eurós engedély birtokában korlátlan számú készüléket üzemeltethet a díjfizető háztartásában.

A finn távközlési felügyelet, a FICORA illetékese szerint a Nokia 7700-es felhasználóinak is fizetniük kell. "Ha tévéként lehet használni, akkor tévének minősül. Ha valakinek van pénze ilyen telefonra, valószínűleg nem jelent neki nehézséget az üzemeltetési díj kifizetése" - vélekedett Esko Kotilainen, a tévédíjügyi osztály igazgatója.

Tévé, videó

A Nokia közölte, hogy vizsgálja a telefont érintő szabályozási kérdéseket, hiszen a készülék új kategóriát nyit a szórakoztatóipari termékek piacán. Mint már korábban írtuk, a Nokia 7700 médiatelefon a megszokott zene- és videólejátszó mellett a digitális televíziózást is támogatja. Az érintőképernyős mobilon csak irányítógombok vannak, ezért a szövegbevitel csak a kéziszámítógépeknél megszokott módon lehetséges. A beépített VGA fényképezőgéppel rendelkező mobil 2004 második negyedévében jelenik meg Európában.

Újabb Nokia telefon robbant
Egy felrobbanó Nokia mobiltelefon olyan súlyos sérüléseket okozott egy finn nőnek, hogy kórházba kellett szállítani , írja az MTI. Az Ilta-Sanomat finn lap csütörtöki jelentése szerint a Lahti városában élő 24 éves hölgy földre ejtette a mobilját. Amikor ezután először feltöltötte, s kézbe vette, felrobbant az akku.

A Nokia elismerte, hogy több mint húsz hasonló eset történt a világon a cég gyártotta készülékekkel az utóbbi egy év folyamán. Hangsúlyozta azonban, hogy az összes eddigi esetben más gyártóktól származó, olcsó tartalékakkuk okozták a robbanást.

A cég figyelmeztetése szerint a nem eredeti, gyakran rossz minőségű energiaforrások rövidzárlatra hajlamosak és tűzveszélyesek - jelentette a német dpa hírügynökség, a finn lap cikkét ismertetve.