Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

3G Amerikában is

2002.01.29. 15:01
A Verizon mobilszolgáltató az Egyesült Államok néhány körzetében hétfőn megindította kereskedelmi 3G (harmadik generációs) mobilszolgáltatását. A Verizon az első amerikai mobilszolgáltató, amely piacra lép a szélessávú adatátvitelt lehetővé tévő mobil technológiával, amely Japánban tavaly ősszel debütált.
Az infokommunikációs szektor globális recessziója hosszan késleltette a néhány éve beharangozott új mobiltechnológia piacra lépését: Nyugat-Európában csillagászati áron keltek el az ehhez szükséges frekvenciasávok, ám kereskedelmi 3G-szolgáltatást eddig csak Japánban indított az NTT DoCoMo telefontársaság. A világon másodikként az amerikai Verizon vitte piacra az ellentmondásos várakozásokkal övezett technológiát: hétfőtől három körzetben (a Norfolk-Portland folyosón, Salt Lake City környékén és a Szilíciumvölgyben) érhető el a 3G-szolgáltatás, amelyet az év végéig a mobilszolgáltató országos hálózatának ötven százalékán be fognak vezetni. A CNN értesülése szerint a rivális Sprint hónapokon belül, az AT&T pedig az év végéig szintén beindítja 3G-szolgáltatását az Egyesült Államok területén.

A Verizon új szolgáltatásának igénybevételéhez számítógép szükséges, hiszen a Japánban már kapható 3G-terminálok amerikában még nincsenek a piacon. A Verizon által kínált 3G-kompatibilis telefont kézi-, hordozható vagy asztali számítógépre kell kötni az online szolgáltatások igénybevételéhez, illetve piacra dobtak egy drót nélküli 3G-modemként működő PC-kártyát is. A régebbi mobilkészülékek a 3G-re tuningolt hálózatokon is használhatók, az új szolgáltatás igénybevételére azonban nem alkalmasak. A Verizon havi 30 dollárért kínálja a szélessávú mobilinternetet, az erre a platformra nyújtott tartalomszolgáltatás azonban még az USA-ban is gyerekcipőben jár.