Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

3G Amerikában is

2002.01.29. 15:01
A Verizon mobilszolgáltató az Egyesült Államok néhány körzetében hétfőn megindította kereskedelmi 3G (harmadik generációs) mobilszolgáltatását. A Verizon az első amerikai mobilszolgáltató, amely piacra lép a szélessávú adatátvitelt lehetővé tévő mobil technológiával, amely Japánban tavaly ősszel debütált.
Az infokommunikációs szektor globális recessziója hosszan késleltette a néhány éve beharangozott új mobiltechnológia piacra lépését: Nyugat-Európában csillagászati áron keltek el az ehhez szükséges frekvenciasávok, ám kereskedelmi 3G-szolgáltatást eddig csak Japánban indított az NTT DoCoMo telefontársaság. A világon másodikként az amerikai Verizon vitte piacra az ellentmondásos várakozásokkal övezett technológiát: hétfőtől három körzetben (a Norfolk-Portland folyosón, Salt Lake City környékén és a Szilíciumvölgyben) érhető el a 3G-szolgáltatás, amelyet az év végéig a mobilszolgáltató országos hálózatának ötven százalékán be fognak vezetni. A CNN értesülése szerint a rivális Sprint hónapokon belül, az AT&T pedig az év végéig szintén beindítja 3G-szolgáltatását az Egyesült Államok területén.

A Verizon új szolgáltatásának igénybevételéhez számítógép szükséges, hiszen a Japánban már kapható 3G-terminálok amerikában még nincsenek a piacon. A Verizon által kínált 3G-kompatibilis telefont kézi-, hordozható vagy asztali számítógépre kell kötni az online szolgáltatások igénybevételéhez, illetve piacra dobtak egy drót nélküli 3G-modemként működő PC-kártyát is. A régebbi mobilkészülékek a 3G-re tuningolt hálózatokon is használhatók, az új szolgáltatás igénybevételére azonban nem alkalmasak. A Verizon havi 30 dollárért kínálja a szélessávú mobilinternetet, az erre a platformra nyújtott tartalomszolgáltatás azonban még az USA-ban is gyerekcipőben jár.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?