Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vissza a jövőbe

2002.08.22. 12:27
A Matáv-kedvezmény megszüntetése után hozakodott elő a Vodafone "átalánydíjas GPRS internetszolgáltatásával". A 3125 forintos havi díj elég nagyvonalúnak tűnhet, nem számolódik mellé telefonköltség, tehát ennyi és kész. Még akkor sem vészes, ha a Voda némileg kevésbé nagyvonalúan fölszámol 990 forintot a ConnectMe nevű PC-s tárcsázóprogramocska használatáért. (Végképp nem nevezhető nagyvonalúnak viszont a GPRS roaming díja: külföldről napi 12 500 forintért lehet internetezni!)
A mobilinternet szóösszetétel hallatán a hideg kezd futkosni izmos hátunkon, hiszen többnyire a használhatatlanságig egyszerű WAP-szolgáltatásokat szokták ezzel a nem is kicsikét nagyzoló névvel illetni. (A "mobilinternettel" kapcsolatos szkepszisünket már két évvel ezelőtt, a WAP-mánia legádázabb tombolása idején is hangoztattuk, és elégedetten kell megállapítanunk, hogy.) De a Vodafone által kínált havi 3125 forintos GPRS szerencsére nem csak WAP-ozásra használható, hanem lehet vele rendesen internetezni, PC-vel, a mobilt modemként használva. A Voda GPRS-e elvileg 53,2 kbps adatátvitelt bír; majdnem egy normál analóg vonalas modem sebessége. A tesztkészülék, azaz az Ericsson R600-as a gyári adatok szerint 40 kbps-t képes kiadni magából.

Akkor először lássuk a tesztkészüléket, az Ericsson R600-ast! Állítólag ez az utolsó mobil, amelyik a svéd gyár nevét viseli, ezután már csak Sony-Ericsson koprodukciós (és kobrendelt) telefonok lesznek.

Olcsó női telefon

Nokia 8310
Apró, könnyű készülék, aranyos színeivel remekül mutat retikülben, a szemceruza és a műkörömépítő kit mellett. A bekapcsolás után lefutó, idegesítő zenével kisért vérgagyi animáció (női száj, női szem, női fül, logo) is arról árulkodik, hogy a szentimentális tervezők elsősorban nőknek szánták ezt a telefont.

Kisebb és jóval könnyebb, mint a Nokia 3410-es. Inkább a 8310-es testvére lehetne méretei és tudása alapján, de amíg a Nokia női szabású minitelefonja a csúcsmodellek között, száz rugó körüli áron forog a piacon, az alig kisebb tudású, ám könnyebb és szívósabb (elemileg szívósabb) kicsi Ericsson Voda-előfizetéssel már 19 900-ért újítható. Ezt nevezik németül Best Buy-nak.

Intuitíve is használható

Tud mindent, amit kell: WAP-otot és GPRS-tet természetesen, POP3-mas emailet (!), bár ez utóbbit nem egyszerű dolog előhúzni belőle, még felhasználói kézikönyvvel sem. A dokumentációt egyébként nem nagyon buzeráltuk, ha egy mobilon az ember nem igazodik el könyv nélkül, az már el van cseszve. A kézikönyvek csak összezavarják a magunk fajta überintuitív júzert.

Ericcson R600
Magunk ortodox nokiások volnánk, nem követtük figyelemmel az Ericsson-család fejlődését, nincsen mihez hasonlítanunk. De így, Ericsson-idegenként is könnyen eligazodtunk a menükben, mindent megtaláltunk, amit csak kellett, minden működött is, tíz éves, hard core gamer gyermekünk ugyan nem talált használható játékot a játékok menüpont alatt, valamint meg kellett állapítanunk, hogy a billentyűk zavarón aprók, és nagyon nagyot köll nyomni rajtuk, ha akarunk valamit. Néhány funkció és billentyűkiosztás teljesen értelmetlenül eltér a nokiás megszokástól, már hogy meg legyen kavarodva a magunk fajta márkák közt szvingelő.

R600-asunknak nincsen viszont infrája, se IrDa, se Bluetooth, se semmi. Ez baj. Infrázni jó.

Akit részletesebb műszaki adatok érdekelnek, nézze meg itten, a Vodánál, bár éppen itt sincsen sok adat. (Más szolgáltatóknál egyelőre nem kapható ez a típus.)

Létrejön a kapcsolat

Nokia 7110
Na, most próbáljuk meg számítógéphez csatlakoztatni a derék mobilot! Így első hallásra nem valami rettenetes feladat, de. Láttunk mi már meggyfán pókot: küzdöttünk már sikertelenül Nokia 7110-sel, hogy megpróbáljuk adatátvitelre bírni a pofátlan, több mint tízezer forintos áron vesztegetett célkábellel, aztán 6210-sel és a hozzá mellékelt, másfél percenként lefagyó gagyiprogrammal, hallgattuk a Nokia üvöltő-villogó-zenélő hülye install-CD-it, próbálkoztunk zsinórral, infrával, telepátiával, szemmelveréssel, és az a meggyőződésünk alakult ki, hogy hiába a milliárdos fejlesztések, hiába a lépten-nyomon széjjelmarketingolt csúcstechnológiáskodás, konvergencia, szinergia meg minden: mobiltelefon és számítógép között megbízható kapcsolat nem létesíthető. Legalábbis a mobilosok képtelenek használható szoftvereket írni arra az elképesztően bonyolult feladatra, hogy néhány kilobyte-os szövegfájlokat lehessen kinyerni a készülékekből.

Ehhez képest a kis R600-ast rádugtuk jól az ő soros adatkábelére, beizzítottuk a hozzája kapott piros Voda-CD-t, minden animált hülyeség, Flash-, avi- vagy egyéb ökörködés nélkül elindult az install, megnyomtunk a kapcsolódás gombot és a dolog működött.

Internet ráérősen

A váratlan eredménytől olyan euforikus állapotba kerültünk, hogy szinte nem is észleltük az idő múlását. Pedig a Vodafone GPRS internet beköszönő lapja körülbelül három perc alatt töltődött le az Exploreren. Gyors sebességteszt: Index öt és fél perc, Origo öt és fél perc, Yahoo (kábé 20 kbyte-os lap!) három perc. Hát ez nem hogy negyven kilobit másodpercenként, de még a 9600-as modemek is gyorsabban fütyültek, tisztelettel.

És a tesztidőszak alatt napról napra lassult a rendszert, tehát egy hét után már gyakorlatilag képtelenség volt egyetlen bitet is letölteni.

Alighanem az történt, hogy a Voda egy kicsikét túlvállalta magát, a reklámtól lelkes felhasználók rohamát nem bírta el a technika. Gáz.

Mint ahogy az is, hogy sajnos egy idő után beigazolódott az imént közölt összeférhetetlenségi tételünk, miszerint kiegyensúlyozott kapcsolat mobilfón és számítógép között nem lehetséges: a teszt első három napja után a tárcsázóprogram váratlanul hibát jelzett: nem látja a soros kábelen csatlakoztatott Ericssont. Kis piszkálás, csatlakozók erőltetése, zsinórrángatás: újra látja. A hiba napról napra gyakrabban jelentkezett, egy hét után már eljutottunk addig, hogy képtelenek voltunk kapcsolatot teremteni mobilunkkal. De nem is nagyon akartunk már.

A szolgáltatás így, ezzel a sebességgel használhatatlan ugyanis. Nemcsak az otthoni, matávos modemezést nem lehet kiváltani vele, de ideiglenes, nagyonmobil megoldásnak is gyönge. Ha gyorsabb lesz valamikor, akkor oké. De ez így Voda-öngól, mint a ZTE-meccs jegymizériája.