16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 2
Spanyolország 1
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 2
Németország 4

MP3-mat játszik a magnókazetta

2000.04.27. 20:39
Mit tehet az a szerencsétlen júzer, aki szeretné a hosszú órák alatt letöltött mp3-ait hallgatni is, de nincs pénze arra hogy mp3man-t vásároljon? A floridai SmartDisk új alternatívát kínál FlashTrax néven. Az alkalmatosság külsőre magnókazetta, de memóriája akár több órányi zene rögzítésére is képes, feltéve, ha valaki meg tudja fizetni.

Az mp3 hallgatás remek dolog, feltéve, ha az ember egy PC közelében tartózkodik, esetleg laptoppal rendelkezik, vagy van pénze mp3man-t venni. Mindezen kondíciók hiányában sajnos nem sokat kezdhetünk a fáradtságos munkával letöltögetett vagy grabbelt zenék tömkelegével. Hiába vesszük meg a drága magnót a kocsinkba, vagy pofozzuk helyre a szerencsétlenül járt walkmanünket, amikor a zenék csak digitalizálva jönnek, és egy decket a PC-re kötni macerás.

Ezt a piaci űrt igyekszik most betölteni a SmartDisk nevű floridai cég, a nemrégiben bemutatott FlashTrax nevű termékével. A nevezett produktum látszatra egy normál magnókazetta, egy bemeneti nyílással az oldalán. Működése pedig részben egyszerű, a letöltött zenéket némi ügyeskedés után egy memóriakártyára lehet tölteni, amit a kazettába helyezve máris indulhat a buli. A mögötte húzódó technikai háttér már sokkal érdekesebb.

A fejlesztők állítása szerint rengeteg problémát okozott nekik, hogy a készülék valóban kazettaként funkcionáljon, azaz minden olyasmit meg lehessen vele csinálni, amit egy normál szalaggal lehet. Mostanság a különböző deckek már igen sok funkcióval rendelkeznek, a hagyományosakat kivéve már kell tudniuk számot keresni, és egyebek. Szerencsére ezeket a gondokat is kiküszöbölték, már lehet tekergetni, keresgetni, sőt a pause funkció is kitűnően működik. (Sőt ha mindez igaz, akkor akár elhangozhat majd valaki szájából olyasmi is, hogy merül az elem, a walkman már megint húzza az mp3-at.)

Ami kívülről kazetta, az belülről csúcstechnológiát rejt. A készülék lényege, hogy a memóriakártyán tárolt digitalizált zenét a magnófej által leolvasható mágneses hullámokká alakítja egy beépített chip segítségével. A dolog persze nem ilyen egyszerű, ugyanis a zenét először valahogyan a memóriakártyára kell tölteni, ami babra munka. A fejlesztők két kiszerelésben szeretnék piacra dobni terméküket, egyrészt lenne egy alapkiszerelés, ami a már forgalomban lévő mp3man-ekhez lenne kiegészítő, illetve egy minden földi jóval megtűzdelt változat, amiben benne lennének a megfelelő hard- és szoftverek, amelyekre az egyszeri júzernek szüksége lehet ahhoz, hogy a zenéket a memóriakártyára töltse.

A kétféle kiszerelés persze kétféle árat is feltételez, habár ezek, a cég szerint, még mindig jóval alatta maradnak a hordozható mp3 lejátszók árainak, amelyek egy tisztességes darab esetében manapság 175-től akár 250 amerikai dollárig terjedő intervallumban mozognak. De ne kapjunk rögtön a pénztárcánkhoz, mivel egyrészt a FalshTrax-et ősz körül hozza forgalomba a cég, másrészt pedig azért van benne üzlet, méghozzá jókora. A zenehallgató ugyanis a zenénél jobban már csak egy dolgot szeret: még több zenét. Ehhez pedig memória kell, nem is kevés. A FlashTrax trükkje az, hogy a viszonylag olcsó készülékhez meg kell venni a memóriakártyát is, aminek pedig borsos ára van. Egy alap 16 megás kártya, ami körülbelül 30 percnyi CD-minőségű muzsikát képes rögzíteni 50 dollárba kerül, a 32 megás 85, míg a 64 megás verzió már 150 dollárt kóstál.

Ezzel máris elkezdődhet a memóriakártyák újabb diadala. A SmartDisk cég egyébként is ismert már a korábban kifejlesztett, és azóta szépen profitáló FlashPath nevű termékéről. A kislemez alakú és nagyságú szerkentyűt szintén a digitális életvitel megkönnyítésére dolgozták ki, működése a most bemutatott FlashTrax-hez hasonló. Egy floppy meghajtóba helyezve a 3,5 inch-es lemeznél nagyságrendekkel nagyobb adatmennyiséget képes rögzíteni, persze ha megfelelő memóriakártyát tesznek bele. A FlashPath főleg a digitális kamerák használatát könnyíti meg.

A cég nem titkoltan arra játszik, hogy kihasználja a digitális zene, és a szinte mindenhol fellelhető olcsó kazettás magnók közötti kommunikációzavart. Azaz, ha a nép mindenképpen a netről akarja töltögetni mp3-ait, és ezeket szeretné mindenhol hallgatni. Ez az üzleti stratégia nagyon is sikeresnek látszik, az érdeklődés már most óriási, az mp3man gyártók pedig máris fikáznak, hiszen konkurenciát sejtenek a FlashTrax-ben. Akárhogyan is lesz, remélhetőleg pont a zenerajongók járnak majd jól az árharcban, ha ugyan lesz ilyen.  • Hírek
  • Hírek