Yepp, az MP3 feeling

1999.11.04. 14:32
Kicsiny hazánk nem feltétlenül számít célközönségnek MP3-walkmanok fogyasztása terén, ezért aztán már-már ünnepszámba megy, amikor beesik egy kifejlett példány. A Diamond Riója után fél évvel felhúzott Yepp ugyan még az első generációhoz tartozik, már-már átesik a következő évezred küszöbén, de aztán mégsem.
Első ránézésre a készülék kicsi, nagyon kicsi. A súlyára sem lehet panaszkodni, még a két miniceruzaelemmel sem húzza le az ing zsebét. Igazi czibérkütyü, lehet bővíteni, hálózatra konnektálni, digitálisan lejátszani, satöbbi. Egyértelműen belemutat a jövőbe: máris fenyegető árnyként vetül az összes analóg walkman és társai fölébe, mozgóalkatrészestül, becsípett kazettástul. Nincs többé Párizs-Dakar rallyn atomjaira rázkodó discman, szkreccselve megakadó cédé, ólomsúlyú kabátnehezék. Hozsánna, hozsánna.

Kezelése igen egyszerű: júzertól függően 1-5 percet vesz igénybe a gombok feltérképezése, amiben igény szerint a magyar nyelvű kézikönyv is besegíthet. Folyadékkristályos kijelzője tiszta és informatív, a számok címe/előadók neve mellett megadja a tömörítési minőséget és a lemez infóit is ki tudja nyerni az MP3-nótákból. Hangja kellemes csengésű, zajmentes, az ezüstös csillogású fülhallgató azonban valószínűleg a doboz egyik legolcsóbb kiegészítője. A lejátszó extrái közé tartozik az equalizer, ami inkább csak dekorációként értékelhető, a zene hangszínén csak minimálisat változtat a négy, előre programozott.

1 gigás flash-memória
A Samsung elkészítette a világ első 1 gigabites flash-memóriájának prototípusát. A világ legkisebb (0,15 mikronos) flash-technológiája első ízben került felhasználásra. Az új memória-chip kapacitása elegendő akár 560 nagyfelbontású kép vagy 32 CD-minőségű zeneszám tárolására. Az 1 GB-es flash-memória befogadóképessége elegendő 560 SXGA (1280 x 1024 képpont) minőségű fénykép vagy 32 CD-minőségű zeneszám tárolására. A fejlesztésre 20 milliárd wont (mintegy 4 milliárd forintot) áldozott a cég. Elterjedésére viszont 2001-ig várni kell.
A Samsung eredetileg három változatban hirdette be MP3-lejátszó családját, amiből egyelőre a sejtelmesen hangzó E-széria, vagyis az alapgép került forgalomba. Ez MP3-hallgatás mellett használható diktafonként is, hozzávetőlegesen két és fél órányi szöveget beszélhetünk bele, 32Kb-es (még épp elfogadható minőségű) tömörítés mellett. Fejlettebb társai FM-rádióval lesznek gazdagabbak, már amennyiben elkészülnek, mert a D- és B-seriest ismertető oldalaknak csak a csontváza maradt fent Samsungéknál. Az ismert magyar viszonyok mellett nekem nem hiányzott a tesztpéldányról a rádió, elvégre itten az mp3 a lényeg, vagy mi, a rádió még csak nem is digitális, serceg, meg ilyenek.

Ami viszont hiányzott az a memória.

Ez az a pont, ahol szinte az összes mp3-walkman elvérzik, hiszen az alapkiszereléssel járó 32MB-tal senki nem szalad messzire. Sok gyártó használja azt a marketingszöveget előszeretettel, hogy akár 1 óra zene is ráfér. Persze, 64Kbittel, amivel még egy egyszerűbb walkman is bátran felveszi a versenyt. Dícséretükre szól, hogy a Samsung beismeri: 34 perc, azaz 7-8 átlagos szám a tényleges tárkapacitás. Ennyivel már el lehet indulni a boltig, még 32MB memóriát vásárolni bővítőkártyán, saccperkábé 30 ezer forintért. Ha hozzáadjuk még a készülék 55 ezer forintos árát, akkor bizony már közel járunk a MiniDischez. Ami nem feltétlenül pozitívum, látva a MiniDisc kellemesen hosszúra nyúlt haláltusáját, ahogy a Sony évek óta próbálja kiszorítani a walkmaneket, mindhiába. Csak remélni tudom, hogy az anyacégeket követve hamarosan esni fog a Yepp ára, hiszen ennyiért nagyon sok minden mást lehet venni, hiába az újdonság ereje. Ráadásul kint ennyiért már 64MB-os gépeket adnak. Pont.

Ha megvan a lelki békénket helyreállító memóriamennyiség, lehet töltögetni rá az MP3-makat, a parallel kábel és a lejátszó CD-jén fellelhető Yepp Explorer segítségével. A szoftver magától felismeri, ha összeköttetésbe kerül a lejátszóval és felajánlja a beépített flash memória avagy a bővítőkártya fel- ill. letöltését. Sajnos ezeket kizárólag külön-külön lehet feltölteni, azaz 32MB lehet a legnagyobb fileméret, így előfordulhat, hogy még a 64MB-ra sem fér fel egy testesebb lemez, ha sok hosszú szám van rajta. Optimális hardverkörülmények között 6 perc alatt megtölthető a 32 mega. A Yepp Explorer a dalok sorrendjének átrendezésére is képes, amit önmagában a készülék nem tudna megtenni. Számítógépre visszatölteni viszont csak saját értékelése szerint "jogtiszta" dalokat enged a Yepp, amit körülbelül el is felejthetünk, mivel a Samsung-féle jogtisztaság egy elég elvont fogalom. A CD-n található viszont egy Audio Catalyst nevű program, amivel kezdőbbek is könnyűszerrel készíthetnek otthoni audió CD-ikből MP3-mat.

Mindent egybevetve ideális ajándék karácsonyra, csak aztán nehogy elvesszen a fa alatt.

A Yepp MP3 walkmant a Samsung Electronics Magyar Rt.-től kaptuk tesztelésre.  • Tippek
  • Bankszámla