Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Yepp, az MP3 feeling

1999.11.04. 14:32
Kicsiny hazánk nem feltétlenül számít célközönségnek MP3-walkmanok fogyasztása terén, ezért aztán már-már ünnepszámba megy, amikor beesik egy kifejlett példány. A Diamond Riója után fél évvel felhúzott Yepp ugyan még az első generációhoz tartozik, már-már átesik a következő évezred küszöbén, de aztán mégsem.
Első ránézésre a készülék kicsi, nagyon kicsi. A súlyára sem lehet panaszkodni, még a két miniceruzaelemmel sem húzza le az ing zsebét. Igazi czibérkütyü, lehet bővíteni, hálózatra konnektálni, digitálisan lejátszani, satöbbi. Egyértelműen belemutat a jövőbe: máris fenyegető árnyként vetül az összes analóg walkman és társai fölébe, mozgóalkatrészestül, becsípett kazettástul. Nincs többé Párizs-Dakar rallyn atomjaira rázkodó discman, szkreccselve megakadó cédé, ólomsúlyú kabátnehezék. Hozsánna, hozsánna.

Kezelése igen egyszerű: júzertól függően 1-5 percet vesz igénybe a gombok feltérképezése, amiben igény szerint a magyar nyelvű kézikönyv is besegíthet. Folyadékkristályos kijelzője tiszta és informatív, a számok címe/előadók neve mellett megadja a tömörítési minőséget és a lemez infóit is ki tudja nyerni az MP3-nótákból. Hangja kellemes csengésű, zajmentes, az ezüstös csillogású fülhallgató azonban valószínűleg a doboz egyik legolcsóbb kiegészítője. A lejátszó extrái közé tartozik az equalizer, ami inkább csak dekorációként értékelhető, a zene hangszínén csak minimálisat változtat a négy, előre programozott.

1 gigás flash-memória
A Samsung elkészítette a világ első 1 gigabites flash-memóriájának prototípusát. A világ legkisebb (0,15 mikronos) flash-technológiája első ízben került felhasználásra. Az új memória-chip kapacitása elegendő akár 560 nagyfelbontású kép vagy 32 CD-minőségű zeneszám tárolására. Az 1 GB-es flash-memória befogadóképessége elegendő 560 SXGA (1280 x 1024 képpont) minőségű fénykép vagy 32 CD-minőségű zeneszám tárolására. A fejlesztésre 20 milliárd wont (mintegy 4 milliárd forintot) áldozott a cég. Elterjedésére viszont 2001-ig várni kell.
A Samsung eredetileg három változatban hirdette be MP3-lejátszó családját, amiből egyelőre a sejtelmesen hangzó E-széria, vagyis az alapgép került forgalomba. Ez MP3-hallgatás mellett használható diktafonként is, hozzávetőlegesen két és fél órányi szöveget beszélhetünk bele, 32Kb-es (még épp elfogadható minőségű) tömörítés mellett. Fejlettebb társai FM-rádióval lesznek gazdagabbak, már amennyiben elkészülnek, mert a D- és B-seriest ismertető oldalaknak csak a csontváza maradt fent Samsungéknál. Az ismert magyar viszonyok mellett nekem nem hiányzott a tesztpéldányról a rádió, elvégre itten az mp3 a lényeg, vagy mi, a rádió még csak nem is digitális, serceg, meg ilyenek.

Ami viszont hiányzott az a memória.

Ez az a pont, ahol szinte az összes mp3-walkman elvérzik, hiszen az alapkiszereléssel járó 32MB-tal senki nem szalad messzire. Sok gyártó használja azt a marketingszöveget előszeretettel, hogy akár 1 óra zene is ráfér. Persze, 64Kbittel, amivel még egy egyszerűbb walkman is bátran felveszi a versenyt. Dícséretükre szól, hogy a Samsung beismeri: 34 perc, azaz 7-8 átlagos szám a tényleges tárkapacitás. Ennyivel már el lehet indulni a boltig, még 32MB memóriát vásárolni bővítőkártyán, saccperkábé 30 ezer forintért. Ha hozzáadjuk még a készülék 55 ezer forintos árát, akkor bizony már közel járunk a MiniDischez. Ami nem feltétlenül pozitívum, látva a MiniDisc kellemesen hosszúra nyúlt haláltusáját, ahogy a Sony évek óta próbálja kiszorítani a walkmaneket, mindhiába. Csak remélni tudom, hogy az anyacégeket követve hamarosan esni fog a Yepp ára, hiszen ennyiért nagyon sok minden mást lehet venni, hiába az újdonság ereje. Ráadásul kint ennyiért már 64MB-os gépeket adnak. Pont.

Ha megvan a lelki békénket helyreállító memóriamennyiség, lehet töltögetni rá az MP3-makat, a parallel kábel és a lejátszó CD-jén fellelhető Yepp Explorer segítségével. A szoftver magától felismeri, ha összeköttetésbe kerül a lejátszóval és felajánlja a beépített flash memória avagy a bővítőkártya fel- ill. letöltését. Sajnos ezeket kizárólag külön-külön lehet feltölteni, azaz 32MB lehet a legnagyobb fileméret, így előfordulhat, hogy még a 64MB-ra sem fér fel egy testesebb lemez, ha sok hosszú szám van rajta. Optimális hardverkörülmények között 6 perc alatt megtölthető a 32 mega. A Yepp Explorer a dalok sorrendjének átrendezésére is képes, amit önmagában a készülék nem tudna megtenni. Számítógépre visszatölteni viszont csak saját értékelése szerint "jogtiszta" dalokat enged a Yepp, amit körülbelül el is felejthetünk, mivel a Samsung-féle jogtisztaság egy elég elvont fogalom. A CD-n található viszont egy Audio Catalyst nevű program, amivel kezdőbbek is könnyűszerrel készíthetnek otthoni audió CD-ikből MP3-mat.

Mindent egybevetve ideális ajándék karácsonyra, csak aztán nehogy elvesszen a fa alatt.

A Yepp MP3 walkmant a Samsung Electronics Magyar Rt.-től kaptuk tesztelésre.