Gusztáv
-4 °C
1 °C

Illegális az iPod megnyitása?

2004.08.04. 14:48
A RealNetworks visszafejtette az Apple iPod szoftverét, és saját terjesztésű zeneszámai előtt megnyitotta a lejátszót. A világ legális online zenei piacának nagy részét birtokló Apple meglehetősen zokon veszi a lépést. Az ausztrál iPod hívők eközben a börtönnel dacolva használják a lejátszót.
Az Apple konszern hackerkedéssel vádolja a szintén amerikai RealNetworks szoftvercéget. Az utóbbi idők slágertermékének számító iPod zenelejátszóhoz ugyanis önkényesen átírt szoftvert (a RealNetworks szerint: frissítést) készítettek.

Az Apple bejelentette, hogy jogi lépéseket fontolgatnak a lejátszó szoftverének átalakított változata miatt. Az illegális frissítés megnyitja az iPodot más fizetős zeneszolgáltatók számai előtt.

Harmonizálni igyekszik

A RealNetworks által a múlt héten bemutatott, Harmony nevezetű szoftver lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy az iPodra a Real rendszeréből is zenét tölthessenek. Az Apple iPod, a világ legkeresettebb digitális zenelejátszója érti ugyan az mp3 formátumot, viszont megtagadja a fájl lejátszását, ha az digitális vízjellel (Digital Rights Management, DRM) védett.

A Harmony "harmonizálja" a Real által használt DRM-et az Apple "FairPlay" vízjelével. A lépés szakértők szerint egyértelműen az Apple lassan kialakuló zeneletöltési monopóliumának megingatását célozza.

Bejött a bonyolult koncepció

Az Apple koncepciója ugyanis az iTunes szoftveren, a hasonló nevű online zenebolton és az iPod lejátszón alapul. Ez a megoldás jelenleg a világ legális zeneletöltéseinek háromnegyedét adja, és az ébredező konkurencia ellenére egyre erősödik az Apple részesedése.

Az Apple zenéi speciálisan kódolt AAC-fájlok, így a vásárlókat az iPodhoz köthetik, illetve a lejátszót csak az iTunesről lehet táplálni. Bár az iPod hagyományos mp3-akat is kezel, az Apple zeneboltjából jövő fájlokat más lejátszók nem értik, ahogy az iPod sem az idegen, vízjeles fájlokat.

Alig egy évvel a rendszer beindulása után az iPod már az Apple legnagyobb önálló bevételi forrása. Így érthető, hogy az online zeneterjesztés az üzleti modell központi helyén kapott helyet.

Nem adják licencbe

A Harmony megzavarja ezt a gyümölcsöző szimbiózist, érthető tehát, miért hivatkozik az Apple rögtön a másolásvédelmi törvény (DMCA) megsértésére is. A RealNetworks különben nyíltan elismeri, hogy visszafejtési technológiával (reverse-engineering) készült a szoftver.

Korábban az Apple elutasította az általa alkalmazott védelmi eljárás licencelését, mivel attól tartottak, hogy az iPod megnyitása a saját online zeneüzlet forgalmának csökkenését vonja magával.

Kifrissítik a törést

"Megdöbbentő, hogy a RealNetworks céljai elérése érdekében nem riad vissza a hackerelvek és -eszközök alkalmazásától" - áll az Apple közleményében. A konszern figyelmeztette a szoftvercéget és annak ügyfeleit, hogy az iPod következő frissítésénél a Harmony-technológia használhatatlanná válik.

A RealNetworks fejleszti a Windows operációs rendszerek ismert RealPlayer alkalmazását. A számítógép- és szoftvergyártók komoly üzleti lehetőséget látnak az internetes zeneterjesztésben, miután az Apple iPod ilyen sikeres tudott lenni.

Gondban az ausztrál felhasználók

a Sydney Morning Herald beszámolója szerint jogi szakértők egybehangzó véleménye, hogy a Ausztráliában érvényes másolásvédelmi törvény alapján az iPod használata mindenképpen illegális. A jogszabályok szerint ugyanis bűncselekményt követ el, aki cd-ről iPodra vagy számítógépes merevlemezre másol számokat.

Mivel az Apple nem engedi az ausztrál felhasználóknak, hogy zenét vásároljanak az amerikai iTunes oldalain, helyi oldalt pedig nem tartanak fenn, a több ezer ausztrál iPod tulajdonos kénytelen illegálisnak minősülő forrásból mp3-fájlokat szerezni. A rendőrség szerint még nem tekintik üldözendőnek az eseti cd-másolgatást.