Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar forráskódot lopott a Lara Croft fejlesztője?

2006.07.09. 13:56
Elvitte a magyar alvállalkozóktól a Lara Croft-játék forráskódját az SCI Entertainment terjesztőcég. Már csak az a kérdés, hogy volt-e hozzá joga.

Lopás és szabotázs gyanúja miatt vizsgálja a magyar rendőrség a Lara Croft-játék terjesztőjét, az SCI Entertainmentet, amelyet a cég új játékának, a Battlestation: Midway-nek a készítésével megbízott két alvállalkozó jelentett fel, írta a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi brit lap szerint az MGE és a Mithis rendőrségi feljelentésében az áll, hogy az SCI betört magyarországi irodáikba és szoftvereket tulajdonított el, egyebek mellett a játék forráskódját.

A két cég jogi képviselője, Versitz Piroska azt mondta a The Sunday Timesnak, hogy több panaszt is benyújtottak a budapesti rendőrségnek, egyebek mellett a Battlestation: Midway Joint Task Force-hoz és más játékokhoz kapcsolódó szoftver és hardver illegális eltávolítása, a Mithis számítógépébe történt törvényellenes behatolás, valamint másolás, szabotázs, a játék adatainak törlése és a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok megsértése címén.

Az SCI nem érti, mi a baj

Az SCI a lap szerint azonban azt közölte, hogy "teljes mértékben profi módon" járt el, és eleget tett minden szerződéses kötelezettségének. A cég "maradéktalanul cáfol" minden, ezzel ellenkező állítást. Az újságnak egy budapesti rendőrségi szóvivő megerősítette, két különböző ügyben két vizsgálat folyik, szerzői jogok megsértésének gyanújával.

A The Sunday Times szerint mindkét fél magáénak tartja a játékhoz fűződő szellemi tulajdoni jogokat. Az SCI, amely külső vállalkozóknak adja ki az általa terjesztett számítógépes játékok előállítását, 2003-ban szerződtette az MGE-t a második világháborús tengeri hadviselésre épülő játék kifejlesztésére.

Szerződésbontásos forráskódkimentés

Az MGE a maga részéről a magyar Mithis specialista céggel szerződött a forráskódok kifejlesztésére; a játékot a Mithis magyarországi irodáiban fejlesztették, áll a The Sunday Timesban. A SCI és alvállalkozói között a brit lap szerint 2005 végén romlott meg a viszony, miután az SCI arra a véleményre jutott, hogy az MGE és a Mithis "alulteljesít", ezért magyarországi irodáikból elvitte a forráskódot és átadta egy másik fejlesztőnek.

A SCI szóvivője azt mondta a lapnak, hogy 2005 novemberében az MGE nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit, ezért az SCI élt "normális szerződéses jogaival", és átvette a szoftver fejlesztését. A The Sunday Times szerint az SCI a részvényeseket erről egy rövid közleményben tájékoztatta még március végén, mondván: a cég új fejlesztő stúdiót hozott létre Budapesten, és jelenleg ez a csapat dolgozik a Battlestation: Midway játékon, amelyet a vállalat a 2007-es pénzügyi évben tervez kibocsátani.