Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Drámaian hanyatlik a hazai lemezpiac

2003.10.02. 09:33
Tovább tart a hazai lemezpiac látványos hanyatlása, hiszen míg 2001-ben 6,2 millió, tavaly már csak 5,3 millió hanghordozót adtak el. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) felmérése szerint 2003 első félévében is változatlan maradt a tendencia. A CD-k esetében az első hat hónapban a 2002-es forgalomnak csak a 23,5 százaléka jött össze - darabszám tekintetében. A műsoros kazetta (MC) piaca is hasonlóképpen alakult, itt a visszaesés 77,1 százalékos volt. Ugyanakkor az év első felében növekedtek a DVD-eladások, a 2002. évi forgalom 59 százaléka teljesült a januártól júniusig tartó időszakban.
A piac egyébként - a Mahasz korábbi felmérései szerint - változott. Így a műsoros CD piaci részesedése a műsoros kazettákkal szemben növekedett, s folytatódott a DVD-k térnyerése is. Az eladott darabszám alapján (eltekintve a különböző termékek mellé promóciós céllal ajándékba adott hanghordozóktól) a CD-k részesedése 62,3 százalék, a kazettáké 33,5 százalék, a DVD-ké pedig 3 százalék volt az év első felében.

A kalózokra fogják

A hanglemezpiacon tapasztalható visszaesést a lemezkiadók az illegális CD-másolással magyarázzák. A Mahasz jelentése szerint ma Magyarországon minden megvásárolt CD-re három másolt jut. Ezt a folyamatot jól szemlélteti, hogy tavaly legálisan 25 millió írható CD-t importáltak Magyarországra, ami a megelőző évi behozatalnak több mint ötszöröse.

A csökkenő eladások nemcsak a hazai piacot érintik. Az első félév során ugyanis további 10,9 százalékkal, 12,7 milliárd dollárra esett a világ zenekiadóinak összesített árbevétele a tavalyi egész évi 7,2 százalékos visszaesés után - derül ki az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) iparági szervezet jelentéséből. A legnagyobb piacokon - az Egyesült Államokban, Japánban, Franciaországban és Németországban - drámaian csökkent az értékesítés, míg például Nagy-Britanniában, Oroszországban, Ausztráliában javulás volt tapasztalható.