Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Holt lelket pereltek a kiadók

2005.02.08. 10:57
Az amerikai zenei ipar feljelentése a temetés után egy hónappal érkezett meg a területileg illetékes szövetségi bíróságra. A probléma csupán az, hogy a 83 éves hölgynek soha nem volt számítógépe.

Az amerikai lemezipart tömörítő RIAA illegális fájlcsere miatt több ezer embert perelt már be, köztük fiatalkorúakat is, ami komoly felháborodást keltett. A kiadók lobbiszervezete most újabb fekete pontot gyűjtött be, amikor eljárást indított egy 83 éves korában elhunyt hölgy ellen.

A tiszteletreméltó matróna a RIAA adatai szerint "Smittenedkitten" nicknév mögé bújva összesen 700 dalt kínált letöltésre a számítógépéről. A gondos feljegyzések szerint a kínálat főként rock- és hiphopszámokból állt.

Ne várják a meghallgatásra

A 83 éves Gertrude Walton viszont a lánya elmondása szerint tavaly decemberben, hosszú betegség után távozott az élők sorából. Az idős hölgynek sosem volt számítógépe, a fájlcserélők kezeléséről pedig halovány fogalma sem lehetett.

A RIAA feljelentése Walton asszony temetése után egy hónappal érkezett meg a területileg illetékes szövetségi bíróságra, tudták meg amerikai híroldalak. Az elhunyt lánya ezt követően eljuttatta a lemezkiadók szervezetéhez az édesanyja halotti bizonyítványát, kísérőlevelében pedig emlékeztetett arra, hogy az aligha fogja elhagyni a temetőt a RIAA által kitűzött meghallgatás kedvéért.

Összekeverednek az adatok

A RIAA elismeri, hogy alighanem tévedésről van szó. Viszont emlékeztetnek arra, hogy a feljelentések adatait hónapok munkájával gyűjtik össze. A lemezkiadók szövetsége mégis úgy döntött, hogy a Walton ügyben visszavonják a keresetüket.

Az amerikai lemezkiadók szövetsége az adatait az internetes szolgáltatóktól kapja, akiket bíróság útján köteleznek a fájlcserélő alkalmazást működtető felhasználók személyes adatainak kiadására.

Ez a többszörös áttétellel működő eljárás korábban már okozott személycserével járó problémákat. A zenei ipar az eljárásokkal arra kívánja felhívni a felhasználók figyelmét, hogy a fájlcsere büntetendő. Az első perek már Európában is megkezdődtek.