Árpád
-2 °C
4 °C

A zeneipar visszavág

2000.04.28. 22:10
A bíróság szerint az MP3.com megsértette a szerzői jogokat, amikor a kiadók megkérdezése nélkül zenei adatbázist hozott létre. A zeneipar ezzel elemi csapást mért a jogtiszta internetes zeneterjesztés fellegvárára, amivel pont a zenekalózokat hozza helyzetbe.
A New York-i szövetségi bíróság egyoldalas értékelésében megállapította, hogy az MP3.com megsértette a szerzői jogokat My.MP3.com szolgáltatásával. Jed Rakoff bíró ítélete szerint a My.MP3.com szolgáltatás keretén belül a cég illegálisan építette ki több mint 80 000 albumból álló online adatbázisát. A lemezkiadók a szolgáltatás bezárását követelik.

Michael Robertson, az MP3.com vezetője szerint a My.MP3.com bezárása a zeneipar vesztesége lenne. "A rendszer nem támogatja az illegális zeneterjesztést, épp ellenkezőleg: csak az hallgathatja meg a dalokat az interneten, akik már megvásárolták a lemezt. Ha ez a rendszer megbukik, az illegális terjesztés fogja átvenni a helyét, mint a Napster vagy a Gnutella." Robertson úgy véli, cége módszerével nem csökkennek a lemezeladások, hiszen ők is arra buzdítják a felhasználókat.

Az idén januárban indult, egyelőre ingyenes szolgáltatás lényege, hogy a felhasználók bárhol a világban hozzáférjenek megvásárolt CD-ikhez. Ezt az MP3.com úgy érte el, hogy mp3-formátumban felrakott egy rakat zenét a szerverére, amiből mindenki csak annyit érhet el, amennyi CD-t beazonosíttatott egy szoftver segítségével. A Beam-It szoftver elküldi a központi szerverre a júzer CD-meghajtójában pihenő album paramétereit, és ha azt a cég már előkészítette (betömörítette), akkor bekerül a felhasználó listájára.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) szinte azonnal nekiugrott a szokatlan megoldásnak, miszerint ilyen internetes adatbázis halmozása szigorúan tilos meg sérti a szerzői jogokat. Legfőbb érvük az volt, hogy az MP3.com nem vásárolta meg az internetre pakolt dalokat, ráadásul a kiadók véleményét sem kérdezte meg erről. A bíróság április 28-án az iparnak adott igazat. A MP3.com azonnal fellebbezni fog döntés ellen, amint kézhez kapják azt.

Végleges döntés az elkövetkező két hétben várható, amikor egyebek közt a büntetés mértéke is kiderül. A RIAA mindenesetre számonként 150 ezer dolláros kártérítést követel, amely közel 10 milliárd dolláros tételként adódhat össze. A győztes felperesek között olyan multik kaptak helyet, mint a Warner Music, Sony, Universal és a BMG. A kiadók feltehetően lemezeik törlését fogják kérni az adatbázisból, amennyiben nem sikerülne bezáratni azt.

A San Diego-i központú MP3.com részvényeinek árfolyama 40 százalékot süppedt a bejelentést követő percekben. Bár a cég papírjai a tavaly novemberi 60 dollár körüli csúcs óta folyamatosan haloványodnak, a mostani 6,8 dolláros árfolyam eddig a mélypont.

A per a RIAA tisztogatási hadjáratának része az évek óta megállíthatatlanul sikeres mp3-formátum visszaszorítására. A lemezkiadók egy másik fronton perber állnak az online zenei terjesztés még radikálisabb reformerével, a Napsterrel. A Napster-ügyben szintén a napokban várható döntés, miközben a sztárelőadók sorra egyéni pereket indítanak az mp3-cserét lehetővé tevő cég ellen. Az MP3.com-ot szerző jogai megsértése miatt egyébként Paul McCartney kiadója, az MPL Communications is perbe fogta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?