Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Lefeküdt a BitTorrent a filmiparnak

2005.11.24. 10:00
Büszkén jelentették be a hollywoodi stúdiók, hogy kedden megállapodást kötöttek a BitTorrent fájlcserélő szoftver megalkotójával, és ennek értelmében Bram Cohen nem támogatja a kalózmásolatok csereberéjét.

Tavaly májusban indult el a BitTorrent fájlcserélő szoftver hivatalos weboldalán az a keresőmotor, amellyel könnyebben lehet megosztott fájlokat találni. Ez persze roppant mód csípte a kiadók szemét, hiszen a keresővel fellelhető tartalmak nagyobbik része mozifilmek, drága szoftverek és zenék kalózmásolataiból áll.

Valószínűleg az is zavarta a bevételük szerzők jogai miatt aggódó filmeseket, hogy a BitTorrent legnagyobb erőssége a gyorsaság: a rendszer apró darabokra bontja a fájlokat, és ha valaki megkezd egy letöltést, a számítógépe azonnal szerverként is elkezd funkcionálni mindenki más számára, aki ugyanazt a fájlt töltené éppen. Így ha egy adott fájlt többen töltenek, az nem lassítja le a rendszert, hanem éppen hogy gyorsítja.

Bram Cohen tulajdonképpen szerencsésnek mondhatja magát, hiszen azelőtt megállapodott a filmgyártók érdekeit képviselő jogászokkal, hogy hatalmas pert akasztottak volna a nyakába. A többiek - például a Kazaa meg az eDonkey - nem voltak ilyen szerencsések, ugyanakkor az is igaz, hogy Cohen különleges szerepet töltött be a fájlcserélők világában: ő alkotta meg az egyik legnépszerűbb fájlterjesztő technológiát, de pórul járt vetélytársaival ellentétben ő nem tett semmit azért, hogy a kalózmásolatok cseréjét megkönnyítse. Sőt, Cohen eredetileg nyílt forráskódú szoftverek továbbítására találta ki szoftverét, és korábbi nyilatkozatában ostobának nevezte az illegális anyagok terjesztőit, mivel a felhasználó és a fájl forrása is azonosítható.

Persze nemcsak Cohen keresőjével lehet könnyen kalózmásolatokat találni, számos weboldalon van az övéhez hasonló keresőmotor, és hagyományos webes keresőkkel is lehet BitTorrent fájlokat találni.  • Vennék
  • Hírek