Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Egyszerűsödik a BitTorrent

2005.05.20. 15:00
Nem lesz szükség webszerver-buherálási képességre és lehetőségre, hogy a felhasználó publikálhasson a gyorsasága miatt népszerű fájlcserélőn.

Aki fájlt szeretett volna terjeszteni a BitTorrenten, korábban egy úgynevezett trackert (nyomkövetőt) kellett beállítania webszerverén. Ennek az volt a feladata, hogy a letöltők gépének adatait begyűjtve hozzájuk irányítsa az újabb letöltőket.

A BitTorrent fejlesztése viharos sebességgel folyik: a fent vázolt macerás feladatot az új változatban a webszerver helyett már a kliens végzi.

A tracker csomót először a SourceForge közösségen belül javás BitTorrent-klienst fejlesztő Azureus vágta át: május elején adták ki a Kademlia algoritmuson alapuló tracker nélküli változatot. Amely az úgynevezett DHT (distributed hash table) technikával virtuális hálózatot hoz létre a p2p-rendszeren belül, amely a gépekhez rendelt címeket egy elosztott adatbázisban kezeli.

A BitTorrentet egymaga fejlesztő Bram Cohen két héttel később rukkolt ki a trackerprobléma megoldásával. Bár eleinte úgy vélték, az Azureus megoldását építette be programjába, a Slyck fájlcserehíroldal fórumában közölt levele szerint ő már korábban elkezdte saját DHT-fejlesztését, amely szerinte jobban sikerült, mint az Azureusé.