Géza
-12 °C
-4 °C

Tévéadás fájlcserélő hálózaton?

2004.10.30. 23:58
Egy ausztrál médiaiskola anarchoszindikalista nézeteket valló oktatója kiáltványszerű formában tette közzé elképzeléseit a nagymédia elnyomó hatalmáról és az ellene felsorakoztatható eszközökről. Mark Pesce szerint a nagymédia egyeduralmával szemben a megoldás a műsorgyártó tévénéző és a BitTorrent.
Mark Pesce, aki az Ausztrál Filmes, Televíziós és Rádiós Iskolában Interaktív média címmel tart kurzust, a fájlcserélő hálózatokat, elsősorban a BitTorrentet használná televíziós rendszerek létrehozására. Pesce F*ck Big Media: Rolling Your Own Network (B*ssza meg a nagymédia: Saját hálózat üzemeltetése) címmel írta meg elképzeléseit, az írást többek között a P2pnet is közölte.

A magát anarcho-szindikalistának valló Pesce szerint a mára kialakult helyzetben a központosított média korlátozza leginkább az emberek szólásszabadságát, és az állami szervek nem tesznek ez ellen semmit. A frekvenciakincs szűkössége miatt az országok államilag szabályozzák a frekvenciák elosztását. De emiatt a frekvenciák értéke is nagy, és hatalmas díjakért lehet csak azokat megszerezni. Így nincs közösségi hozzáférés az erőforrásokhoz, írja a kutató.

Ha a jól informált közvélemény a demokrácia előfeltétele, be kell látni azt is, hogy a közös frekvenciák magántulajdonba adása veszélyezteti a szabad információáramlást, állítja Pesce. Mivel ez a közeljövőben nem valószínű, hogy megváltozik, ezért szerinte újabb területeket kell keresni a közbeszédnek.

Rugalmas tévé

#alt#
Mark Pesce
És mi más lehetne ez a terep, mint az internet? A szélessáv hatása idén júniusra már egészen kézzelfoghatóvá vált: felmérések szerint a videóletöltések mennyisége már meghaladta az audiótartalmak letöltését is. Úgy tűnik, a BBC ezt a tendenciát korán felismerte, és ki akarja aknázni: már teszteli Flexible TV ("rugalmas tv") nevű alkalmazását, mellyel az Egyesült Királyságban tartózkodó nézők egy hétre előre és vissza válogathatnak a csatorna műsoraiból, letölthetik azokat, és bármikor megnézhetik. Bár még csak egy ezerfős tesztről van szó, az alkalmazás élesben is elindulhat még az idén.

Bár az ötlet régi, eddig még senki sem valósította meg. Nagy különbség ugyanis a hagyományos és az internetes sugárzás (netcasting) között, hogy hagyományos módszerekkel ugyanannyiba kerül a sugárzás, attól függetlenül, hogy tizen nézik a műsort vagy tízmillióan. A netcasting esetében ez nem mindegy: bárki ki tud szolgálni tíz nézőt, de tízmillió kiszolgálásához már milliószor akkora infrasruktúra kell.

Pontosabban csak kellett. A BBC ugyanis úgy tervezte meg a Flexible TV szoftvert, hogy egy p2p-hálózat csomópontjaként üzemeljen. Mindenki hozzáfér a mások által letöltött műsorokhoz is, így a felhasználók gyakorlatilag egymástól töltenek, a BBC-nek elég egyetlen kópiát kidobni a hálózatra. A rendszer ráadásul feldarabolja a műsorokat, így nem egyetlen embertől töltődik le az egész fájl, hanem egyszerre sokaktól, kevésbé terhelve így a felhasználókat. A rendszer külön előnye, hogy minél népszerűbb egy műsor, annál több másolat van belőle a rendszerben, és így annál egyszerűbb a letöltése is.

Áthidalta

A BBC így egyszerűen áthidalta a netcasting említett problémáját. A rendszer hatékonyabb is, hiszen több műsor is közvetíthető egyidőben, és ha a hálózatban egy csomópont elromlik, attól az még üzemképes marad. Ez egy az egyben a BitTorent-hálózatok működési elve. A BitTorent kiküszöböli a többi p2p-hálózatban gyakran tapasztalható problémát is, azt, hogy sokan csak letöltenek, és nem osztanak meg fájlokat. Ebben a rendszerben ugyanis a letöltési sebesség attól függ, hogy ki mennyit oszt meg.

A digitális televízióadásokat gond nélkül merevlemezre lehet rögzíteni, azután ezeket p2p-hálózatokon lehet terjeszteni. Pesce például a Maffiózók ötödik szériáját rögzítette így, és cikkében fel is teszi a kérdést: ki várna arra, hogy leadja kedvenc műsorát a tévé, ha bármikor ugyanolyan minőségben letöltheti a netről?

Jelenleg egyébként átlagosan négy óra telik el a Maffiózók legújabb epizódjának HBO-s bemutatása és Bittotrenten megjelenése között, ez körülbelül annyi idő, amennyi a nagy MPEG-fájl kisebb DivX-be konvertálásához kell.

Élő lesz

Pesce szerint a tévéknek egy évtizeden belül nem lesznek előre rögzített műsoraik. A tévé élő lesz, ahogy a kezdetekben volt, így főleg sportmérkőzéseket, híreket és élőben közvetítendő eseményeket fog adni (utóbbiak Pesce szerint elsősorban a terrortámadások és a nyereményjátékok). A hirdetők nem fognak elpártolni a tévétől, hiszen az emberek továbbra is nézni fogják, de a csatornák azt már nem fogják megmondani, mit nézhetnek az emberek és mikor. "Ezek az idők már most elmúltak, a szerzői jogsértés apró bűne árán" - teszi hozzá.

A kutató úgy véli, ezzel a folyamattal a kábeltelevízió sem tud majd lépést tartani, hiába kínálnak a szolgáltatók ötszáz csatornát, akkor lesznek versenyképesek az interneten hozzáférhető végtelen számű műsorral.

Aszteroida

A szakember anarcho-szindikalista lelki szeme előtt persze azonnal a központosítatlan BitTorrent-tévé képe sejlik fel. Pesce szerint már csak egy olyan eszközre lenne szükség, ami a publikálást egy mozdulattal megoldhatvá tenné, és egy olyan másik eszközre, ami a Google-hez hasonlóan képes keresni a műsorok között. "Így megszűnik a hamis különbségtétel az előállító és a fogyasztó között" - írja.

A hatalmas mennyiségű műsor között nem lesz olyan nehéz válogatni, mint gondoljuk, hiszen már most is ezt tesszük nap mint nap, írja. Ebben természetes filtereink - társadalmi kapcsolataink - vannak segítségünkre. Mindenki segít majd másoknak megtalálni a releváns információkat, a közösségek így egyfajta "média-szuperorganizmussá válnak", ami képes hatalmas mennyiségű információt elfogyasztani és megemészteni.

"A világ ismét változik, ami tíz éve megtörtént a nyomtatott sajtóval, az most megtörténik a televízióval, És a televíziónak sokkal nagyobb a hatása, mint a nyomtatásnak. [...] Bűnözőknek fognak hívni titeket, forradalmároknak, tolvajoknak és szabotőröknek. És igazuk lesz. De basszák meg. Bassza meg a nagymédia. Ti vagytok az aszteroida, ami most tör be a légkörbe, és eltörli a föld színéről ezeket a kibaszott dinoszauruszokat" - fejezi be írását a kutató.