Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Magyar fejlesztés a mobilos fájlcsere

2004.09.15. 16:20
Zenét, videókat és játékokat is lehet majd cserélgetni a Nokia egyik fejlesztésének köszönhetően. A mobil-p2p rendszert a finn cég budapesti kutatóközpontjában, Farkas Lóránt vezetésével hozták létre.
Egyelőre képeket és szöveget lehet cserélgetni a mobilos p2p-rendszer prototípusával, amit a Nokia budapesti kutatóközpontjában, Farkas Lóránt vezetésével hoztak létre, írta a New Scientist. A GPRS hálózatokon működő rendszer a későbbiekben a számítógépes p2p-hálózatok mintájára zenék, videók és játékok cserélgetésére is alkalmas lesz.

"Manapság képeket lehet készíteni és videókat lehet fölvenni a telefonokkal, mi elsősorban ilyen tartalomra gondoltunk" - mondta Farkas a tudományos lapnak. Később természetesen más típusú fájlokra is kiterjesztik a rendszert, a tömörített zenei fájlok cserélgetése például szintén fontos szempont lehet.

Mutáns elképzelések

A fejlesztésben nehézség volt, hogy a GPRS-hálózat kevésbé rugalmas, mint az internet, és kisebb a sávszélessége, a telefonoknak kisebb a számítási kapacitásuk, tárhelyük és a telepidejük, ment egy pc-nek. Ezért a kutatók a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve létrehoztak egy mobilhálózat-szimulátort, hogy modellezhessék a különböző p2p-típusokat.

A mobilos fájlcsere elterjedésében azonban nem a technikai nehézségek okozzák a legnagyobb problémát. A mobilcégek ugyanis mindig is korlátozták a letölthető tartalmakat, hiszen a letöltésekből bevételük származik. A szakértők azonban arra is emlékeztetnek, hogy a cégeknek egyúttal innovatívnak is kell látszaniuk. Emiatt várható, hogy számos mutáns elképzelés fog felmerülni, idézi a New Scientist Richard Edwardst, a brit Butler Group piackutató cég elemzőjét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!