Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mészárlás a bevásárlóközpontban

2004.08.30. 16:24
A hétvégén megrendezett ötven órás World Cyber Games versenyen megszállott játékosok küzdöttek azért, hogy októberben részt vehessenek a nemzetközi döntőn. San Franciscóban összesen nyolcvanmillió forintot osztanak szét a győztesek között.
Az év talán utolsó nyárias hétvégéjén úszás és lángosevés helyett a budatétényi Campona bevásárlóközpontba látogattunk el, ami szánalmas program lett volna, ha nem a világ legnagyobb és legrangosabb játékversenye, a Samsung World Cyber Games (WCG) negyedik magyarországi selejtezője lett volna az úti célunk. A korábban ábécéként funkcionáló hatalmas üzlethelyiségben a zöldséges- és sonkáspultok helyén hálózatba kötött gépek sorakoztak, a monitorok előtt pedig az ország legjobb kiberatlétái gyakorolták a gyilkolást.

Nem csak hobbi

Tekintse meg képeinket!
A WCG versenyzői professzionális játékosok, ismerik kedvenc játékuk minden egyes részletét, és veszettül gyorsan kattintanak; igen távol állnak azoktól az amatőröktől, akik még Harry Pottert is csak csalással tudják végigvinni a labirintusokon. Viszonylag nagy mintán végzett felmérésünk szerint a profi játékosokat többek között arról lehet felismerni, hogy a számítógépet vakon kezelik, akárcsak a gépírónők: bal kéz a billentyűzeten, jobb az egéren, tekintet a monitoron. Sohasem szabad lenézniük, mert az ellenfél a másodperc törtrésze alatt váratlan támadást indíthat. Odalent az asztalon vagy minden működik, vagy elbukik a kiberatléta.

A tétre menő játék egyébként nem könnyed szórakozás: az elődöntősök a hűvös légkondicionált teremben is alaposan megizzadtak, feszülten kapaszkodtak asztalukba, némelyikük artikulálatlanul üvöltötte csapattársának, hogy jönnek a sárgák, hogy most mennek redre, meg hogy kéne egy fegyver. Megszállott viselkedésük persze érthető: az első helyezettek képviselhetik hazánkat az októberben megtartott nemzetközi döntőn. San Franciscóban hatvan ország hétszáz legjobb játékosa jelenik meg, és a verseny nyolcvanmillió forint összdíjazású.

Nézni fáj

Klikk a képre!
Nézelődőként sajnos nem túl izgalmas a kiberolimpia, a megérkező családtagok - apu, anyu meg a hugicák - is csak bambán bámulták a nem túl éles képű kivetítőket, amelyeken kék meg piros foltok mozogtak össze vissza. A verseny sem volt igazán változatos, hiszen ugyanazon a pályán több hosszú menetet játszottak. Egyedül a Starcraft háborús fantasy játéknál alakult ki izgalmas szituáció: a döntő először eldönthetetlen lett, mivel a háromkörös mérkőzés végső ütközetében a megmaradt egységek nem tudták megtámadni egymást, az egészet kezdhették elölről. Ami újabb unalmas fél órát jelentett.

Eredmények:
A Counter Strike (CS) nevű terrorista-elhárító akciójátékot az XDK csapat nyerte, az Unreal Tournament 2004 győztese Szapay Zoltán lett. A WarCraft 3 háborús taktikai játékot Szabó Bálint, annak űrben játszódó változatát, a Starcraft: BroodWart Zentai György nyerte. A Fifa 2004 focijátékban Juhász Ádámnak volt a legjobb.